Braşov: Traseul drumului forestier Goriţa, finalizat de specialişti; 7.500 mc de lemn exploatat în acest scop va fi vândut

Traseul noului drum forestier, care va fi realizat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, din subordinea municipalităţii braşovene, proiect care a fost criticat, în ultima perioadă, de organizaţii ale societăţii civile, dar şi de USR Braşov, a fost prezentat, vineri, de directorul instituţiei, Dan Olteanu. 

Conform acestuia, lucrările de construcţie a viitorului drum forestier, denumit Goriţa şi care va face legătura între Valea Răcădăului şi Valea Putredă din Şchei, ar urma să înceapă anul viitor. 'S-a făcut inventarierea masei lemnoase de pe culoarul trasat de proiectant şi urmează licitarea acestei mase lemnoase. Eu sper să se adjudece astfel încât să putem să punem la dispoziţia constructorului, anul viitor, acest teren', a precizat Olteanu, menţionând dificultăţile de pe piaţa lemnului, ale cărui preţuri au scăzut foarte mult în ultimul an. Pentru realizarea drumului, vor fi scoşi 7.500 de metri cubi de lemn, subliniind, totodată, că o parte din suprafaţă, aproximativ 5 hectare din 14, va fi reîmpădurită după finalizarea lucrărilor. 'Este nevoie de acest drum pentru accesibilizarea fondului forestier - nu poţi să-ţi faci treaba dacă nu poţi să ajungi într-un anumit punct - atât din punct de vedere tehnic, cât şi în caz de calamitate (...) Este o suprafaţă foarte mare de pădure în care nu poţi ajunge cu utilaje şi în care nu poţi desfăşura anumite activităţi. Ai un incendiu - Doamne fereşte! - şi nu poţi interveni foarte rapid', a punctat directorul RPLP Kronstadt. Acest drum va putea fi utilizat şi în scop de agrement, de iubitorii naturii. Cu acelaşi prilej, directorul RPLP Kronstadt a menţionat că săptămâna viitoare ar putea să înceapă tăierile necesare de arbori pe suprafaţa viitorului parc dendrologic, cantităţile respective urmând să fie vândute ca lemn de foc pentru populaţie. 'Este vorba de 3.200 de metri cubi. Parcul va avea o suprafaţă de 25 de hectare, din care pe 3,9 hectare nu se va exploata, pentru că acolo se vor desfăşura lucrări de cercetare (de către ICAS - n.r.), iar masa lemnoasă exploatată se va vinde populaţiei pentru lemn de foc. (...) Avem 1.300 de arbori care rămân pe loc şi avem 1.076 de arbori şi arbuşti care vor fi plantaţi ca puieţi', a afirmat Olteanu, arătând că vor fi plantate şi specii 'exotice', care nu trăiesc în clima din această zonă, dar pot fi aclimatizate. Drumul forestier Goriţa, în lungime de 11 kilometri, se va realiza în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 1,5 milioane de euro şi care presupune reabilitarea unor trasee mai vechi şi construirea a două noi drumuri. USR Braşov a lansat, pe site, o petiţie online pe care braşovenii sunt îndemnaţi să o semneze 'pentru a spune stop exploatărilor forestiere pe Tâmpa şi pentru a cere Consiliului Local încadrarea acestuia în categoria Pădure-Parc!'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel