Bolivia: Viitoarea preşedintă interimară anunţă convocarea unui scrutin prezidenţial

A doua vicepreşedintă a Senatului bolivian, Jeanine Anez, care în virtutea constituţiei ar urma să ocupe funcţia de şef al statului după demisia lui Evo Morales, a anunţat luni că va convoca alegeri prezidenţiale pentru ca 'pe 22 ianuarie să avem un preşedinte ales', relatează AFP.

'Vom convoca alegeri cu personalităţi calificate care vor conduce procesul electoral în aşa fel încât să reflecte ceea ce vor toţi bolivienii', a declarat ea la sosirea la Parlament. Succesorii prevăzuţi de Constituţie în caz de plecare a preşedintelui au demisionat practic în aceeaşi zi cu el: vicepreşedintele Alvaro Garcia, preşedintele şi primul vicepreşedinte al Senatului şi preşedintele Camerei deputaţilor.

'Avem deja un calendar. Cred că populaţia cere pe un ton ridicat să avem un preşedinte ales pe 22 ianuarie', a adăugat ea, evocând data prevăzută, înainte de criză, pentru începerea mandatului de către viitorul preşedinte al Boliviei. Senatoarea în vârstă de 52 de ani, membră a partidului de opoziţie Unidad Democratica, nu şi-a ascuns emoţia când a făcut apel la încheierea violenţelor.

'Să mă iertaţi, dar sunt emoţionată (...) Vă cer, pentru numele lui Dumnezeu, să puneţi capăt acestei violenţe. Noi vrem numai democraţia, noi vrem numai libertatea', a adăugat Jeanine Anez. Preşedintele bolivian Evo Morales a demisionat duminică după trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale, în urma unui scrutin suspectat puternic de fraude, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel