Boli rezistente la antibiotice. ALERTĂ MONDIALĂ!

antibiotice
antibiotice

Organizații precum OMS avertizează de o lungă perioadă de timp cu privire la amenințarea pe care o reprezintă rezistența la antibiotice pe care o dezvoltă unele bacterii.

Vorbim de un fenomen grav deoarece poate face ca bolile pe care până acum le controlam pe deplin să devină progresiv din ce în ce mai dificil de tratat.

De fapt, acesta este deja cazul unora maladii pentru care complicațiile devin din ce în ce mai frecvente, scrie 20min.es. În rândurile de mai jos vedeți care sunt infecțiile care dezvoltă cea mai gravă rezistență la antibiotice:

1. Tuberculoză


Un nume care în Occident pare tipic trecutului, dar care nu a părăsit niciodată țările în curs de dezvoltare. Acum, bacteria care o provoacă, Mycobacterium tuberculosis, devine rezistentă la cele mai puternice două medicamente care existau împotriva ei, complicând tratamentul și crescând amenințarea cu focare.

2. Clostridium difficile

Clostridium difficile este o bacterie (germen) care poate cauza o infecție în intestin și care poate duce la diaree. Infecția poate apărea la pacienții din spital și, de obicei, apare la pacienții care au primit recent terapie cu antibiotice. Acest lucru se întâmplă deoarece antibioticele schimbă bacteriile normale din intestine permițând bacteriei clostridium difficile să se înmulțească și să cauzeze diaree.

3. Enterococi

VRE sunt bacterii care se găsesc în mod obișnuit în intestinele oamenilor. Câteodată enterococii pot cauza infecții în tractul urinar, răni și în sânge. În general, tratăm aceste infecții cu un antibiotic numit vancomicină. Câteodată, enterococii devin rezistenți la acest antibiotic, cu alte cuvinte, vancomicina nu mai funcționează împotriva lor. Numim aceștia enterococi rezistenți la vancomicină sau VRE.

4. Stafilococul auriu

Stafilococul auriu este o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate produce infecții supurative sau septicemii la om și animale. Formele de manifestare ale acestor infecții sunt variate: impetigo, piodermite, stafilodermii, pneumonie stafilococică, Sindromul SSS. Este o infecție tipică în spitale, dar care a putut fi tratată fără mari probleme cu meticilină. Cu toate acestea, în prezent anumite tulpini nu răspund la tratament și pot cauza probleme grave de sănătate.

5. Gonoree

Gonoreea este o boală infecțioasă cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria Neisseria Gonorrhoeae și reprezintă o problemă serioasă de sănătate. Dacă este detectată și tratată devreme, totuși maladia nu este gravă. Problema este că tratamentele indicate devin semnificativ mai puțin eficiente împotriva acesteia, ceea ce a determinat agenții precum Centrul American pentru Controlul Bolilor să-și actualizeze liniile directoare cu privire la Gonoree.

6. Enterobacteriaceae

Enterobacteriaceae reprezintă o familie de bacterii care cuprinde 28 de genuri, dintre care 23 sunt implicate în patologia umană. Include multe bacterii foarte comune, precum genul Klebsiella sau Escherichia coli (E. Coli). Acestea afectează în principal persoanele cu sistemul imunitar slăbit, iar unele dintre infecțiile lor devin rezistente la antibioticele lor tipice (carbapeneme) și la majoritatea antibioticelor disponibile. În unele cazuri, bolile pe care le provoacă pot fi fatale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel