Boicot în CSM. Alistar şi Chelariu: Ne opunem eliminării punctelor privind Secția de anchetă

Victor Alistar FOTO AGERPRES
Victor Alistar FOTO AGERPRES

Reprezentanții societății civile în CSM, Victor Alistar și Romeo Chelariu, au precizat că dezaprobă comportamentul celor 7 membri care au condiționat participarea la plen și arată că se opun eliminării de pe ordinea de zi a punctelor care vizează Secția de anchetă, așa cum au cerut aceștia.

„În dimineața zilei de luni 24 iunie, la ora 9.30 în sala de plen, ne-am aflat 10 membri ai CSM, oră la care am fost informați, cei prezenți, de către Președintele CSM despre faptul că a fost anunțată de către 7 membri că „nu coboară în sala de ședințe dacă nu se elimină trei puncte de pe ordinea de zi” anunțate prin convocator, respectiv punctele privind concursurile de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție şi o cerere de rezervare legală a unui post de execuție”, informează, printr-un comunicat de presă, reprezentanții societății civile în CSM, Victor Alistar și Romeo Chelariu.

Față de aceste elemente, cei doi au subliniat câteva idei atât pentru corpul magistraturii, cât și pentru opinia publică:

„Apreciem că este inadmisibil ca în desfășurarea activității Plenului CSM să se recurgă la orice forme de condiționare între membrii Consiliului, indiferent de forma şi de încadrarea acesteia. Conduita de boicotare a lucrărilor Plenului CSM este de natură a bloca funcționarea unor instituţii ale sistemului judiciar ceea ce reprezintă încă un argument în plus pentru ca atribuțiile de numire şi revocare a unor magistrați să nu fie date în competenţa exclusivă a Plenului. Solicitarea pe fond este neîntemeiată şi nejustificată, îmbrăcând un pronunțat caracter politic şi nu juridic, dat fiind că Plenul CSM are obligația de a îndeplini procedurile stabilite de legile în vigoare şi nu are dreptul să se derobeze de responsabilitățile tratate de lege”, arată sursa citată.

Potrivit acestora, este inadmisibil ca unei autorități precum CSM să i se ceară „să nu aplice legea pentru raționamentul că nu suntem de acord cu prevederile acesteia”, ori pentru că trebuie așteptate puncte de vedere ale instituțiilor europene.

„O asemenea abordare reprezintă un mesaj pentru magistrați că pot să refuze să își îndeplinească obligațiile de serviciu trasate de lege, până la o modificare a acesteia ceea ce încalcă ordinea de drept şi statutul profesiei reglementat de Legea nr. 303/2004. În cazul de față sunt şi aspecte evidente de conflict de interese pentru unii membri ai Consiliului, fie şi dacă ar fi doar la nivel moral, precum şi elemente de opțiuni politice privind competenţa de legiferare, ceea ce este strict interzis în activitatea judiciară şi extrajudiciară a magistraților”, mai spun reprezentanții societății civile în CSM.

„În concluzie, ne opunem categoric eliminării respectivelor puncte de pe ordinea de zi a Plenului CSM care ar avea consecința încălcării prevederilor legale în vigoare şi obligațiilor profesionale individuale şi colective”, mai spun Alistar și Chelariu.

Șapte membri ai CSM, printre care și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, eu cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO. Aceștia nu s-au prezentat la plenul de luni, de aceea ședința a fost amânată din lipsă de cvorum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel