Bild: Rusia ar fi instalat baterii de rachete la frontierele UE. Ce spune Chirieac

rachete_rusia
rachete_rusia

Cotidianul german Bild a relatat sâmbătă, citând surse de securitate, că Rusia ar fi instalat mai multe baterii de rachete cu rază scurtă de acțiune la frontierele Uniunii Europene, ca răspuns la proiectul european de apărare antirachetă, bazat pe tehnologie americană. Referitor la o astfel de posibilă acțiune a Moscovei, analistul politic Bogdan Chirieac a declarat, la România TV, că informația ar trebui privită deocamdată cu reticență, dar în cazul în care ar fi adevărată, ea ar fi doar "o demonstrație de forță care nu va avea niciun efect".

[caption id="attachment_400462" align="alignleft" width="310"] Sursa foto: bild.de[/caption]

Potrivit sursei citate, imagini confidențiale luate prin satelit, ale căror proveniență și dată nu sunt precizate, arată că un număr de două cifre de baterii de rachete Iskander-M, numite și SS-26, au fost plasate în cursul ultimelor 12 luni în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia și Lituania, și de-a lungul frontierei ruse cu țările baltice, scrie Agerpres.

Aceste rachete SS-26 pot fi dotate cu încărcături convenționale sau nucleare, adaugă Bild, iar raza lor maximă de acțiune este de aproximativ 500 de kilometri, ceea ce ar face aproape posibilă o lovitură asupra Berlinului, deoarece, în linie dreaptă, între Kaliningrad și Berlin sunt 527 de kilometri.

În acest fel, Rusia și-ar concretiza amenințarea formulată ca reacție la proiectul de apărare antirachetă al NATO, destinat să protejeze țările europene membre ale Alianței de un eventual pericol balistic iranian.

Bogdan Chirieac: Ar fi o demonstrație de forță care nu va avea efect

În primul rând, ziarul Bild este cel mai important tabloid din Germania. Deci, nu este o informație verificată, în acest moment. Dacă presupunem că ea este adevărată, nu cred că există niciun pericol de război între Rusia și Uniunea Europeană. Pur și simplu este o demonstrație de forță pe care o face Kremlinul, o demonstrație de forță care nu va avea niciun efect. În același timp, de aceea spun că trebuie luată informația deocamdată cu reticență, nu înțeleg ce interes ar avea Rusia să-și tensioneze relațiile politice cu Europa, că scutul antirachetă este amplasat de americani, nu de europeni. Ori relațiile economice dintre Rusia și Europa sunt foarte strânse, cooperarea este la cel mai înalt nivel, vedeți că Europa nu mai spune de nerespectarea drepturilor omului în Rusia, și această posibilă mișcare a Moscovei cred că este mai mult de orgoliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel