Biden o alege pe Julie Chávez Rodríguez, nepoata unui renumit activist hispanic, ca şefă de campanie pentru candidatura sa în 2024 - Foto

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, care marţi şi-a anunţat oficial intenţia de a candida din nou la alegerile prezidenţiale de anul viitor, a ales-o ca şefă de campanie pe Julie Chávez Rodríguez, nepoata istoricului activist pentru drepturile civile, ale femeilor, lucrătorilor şi ale hispano-americanilor, César Chávez, relatează agenţia EFE. 

Campania preşedintelui Biden, care va candida din nou în tandem cu actuala vicepreşedinta Kamala Harris, a transmis într-un comunicat că Chávez Rodríguez va fi şefă de campanie şi adjunctul ei va fi Quentin Fulks, care în 2020 a condus campania în competiţia electorală crucială din statul Georgia, un fost fief republican ce l-a ajutat însă pe Biden să-şi cimenteze atunci victoria. 

Foto

Un bust al lui César Chávez a fost amplasat în Biroul Oval după ce Biden a devenit preşedinte în ianuarie 2021.

De partea sa, Kamala Harris, în vârstă de 58 de ani, a spus marţi că va candida din nou împreună cu Joe Biden întrucât crede în 'libertate' şi democraţie. Dacă Biden va fi reales, Kamala Harris i-ar succeda în funcţie în caz de deces sau incapacitate, conform Constituţiei. Principalul handicap al preşedintelui democrat, a cărui cotă de popularitate rămâne mediocră, este vârsta sa, notează France Presse într-un comentariu.

În prezent în vârstă de 80 de ani, deja cel mai vârstnic preşedinte din istoria SUA, la finalul unui al doilea mandat el ar avea 86 de ani. Examenele sale medicale din noiembrie 2021 şi februarie 2023 s-au încheiat cu concluzia că este 'sănătos', dar momentele sale de confuzie ajută opoziţia republicană să-i pună la îndoială acuitatea mintală.

'Biden este atât de deconectat de realitate, încât crede că merită încă patru ani, în timp ce nu face decât să creeze crize', a reacţionat marţi Ronna McDaniel, lideră a republicanilor. Aceştia au difuzat un clip video în care sugerează ce ar însemna, în viziunea lor, încă un mandat al lui Biden, imaginile arătând o invazie a Chinei în Taiwan, magazine jefuite, hoarde de migranţi la frontiere, crime şi droguri în San Francisco. În pofida vârstei, Biden a arătat până în prezent o rezistenţă ieşită din comun, jonglând între crize internaţionale şi mari reforme interne.

De pildă, prin deplasarea sa inedită la Kiev a reamintit în mod spectaculos rolul său de arhitect al ripostei occidentale după invazia Rusiei în Ucraina, iar pe plan intern a insistat asupra reformelor sale ambiţioase pentru reindustrializarea SUA, atragerea tehnologiilor de vârf, tranziţia energetică sau modernizarea infrastructurilor. Însă toate acestea nu prea impresionează cetăţenii care se luptă cu inflaţia. Echipa sa speră totuşi că, până la alegeri, unele realizări concrete, cum ar fi şoselele reabilitate, medicamentele mai ieftine sau redeschiderea unor fabrici se vor vedea în rezultatul urnelor.

Aceeaşi echipă mai mizează şi pe faptul că o candidatură a predecesorului său republican Donald Trump nu stârneşte în rândul electoratului mai mult entuziasm decât a lui. O mare provocare pentru Joe Biden ar fi însă o confruntare cu un adversar mai tânăr, cum ar fi guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani, dar care deocamdată nu şi-a oficializat candidatura pentru alegerile interne din propriul partid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel