Bashar al-Assad, amenințat cu MOARTEA de un înalt diplomat

Un ministru israelian apropiat premierului Benjamin Netanyahu l-a ameninţat luni cu moartea pe Bashar al-Assad dacă preşedintele sirian îi va permite Iranului să lanseze din Siria un război împotriva Israelului, relatează AFP. 

'Dacă Assad va permite Iranului sau oricui altcuiva să declare război Israelului de pe teritoriul sirian, el îşi va asuma toată responsabilitatea şi îşi va asuma riscuri pentru existenţa nu numai a regimului său, ci şi a propriei sale persoane', a avertizat ministrul energiei Yuval Steinitz, într-un interviu acordat site-ului de ştiri Ynet. 

Yuval Steinitz, membru al partidului Likud al premierului Netanyahu, este de asemenea membru al Cabinetului de securitate, care se ocupă de chestiuni strategice. 

Israelul şi Siria se află oficial în stare de război. 

Relaţiile dintre cele două ţări sunt extrem de tensionate în condiţiile în care cei trei duşmani ai Israelului acţionează în teatrul de război sirian: regimul de la Damasc, Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah. 

Război civil din 2011

De la începutul războiului din Siria în 2011, Israelul a încercat să nu se implice în conflict. Însă statul evreu a lansat în ultimii ani zeci de atacuri împotriva poziţiilor regimului sirian sau a convoaielor care transportau arme prezentate ca provenind din Iran şi destinate Hezbollahului. 

În februarie, Israelul a recunoscut pentru prima dată că a lovit ţinte iraniene în Siria, după ce o dronă iraniană a intrat în spaţiul său aerian. Aceasta a fost prima confruntare recunoscută în mod deschis între Israel şi Iran în Siria.

Teheranul, inamic declarat al Israelului, este unul dintre principalii aliaţi ai lui Bashar al-Assad în conflictul sirian şi a jucat un rol important în victoriile recente ale trupelor guvernamentale. 

Pe 9 aprilie, o bază aeriană din provincia centrală siriană Homs a fost ţinta unui raid pe care regimul de la Damasc şi aliaţii săi ruşi şi iranieni l-au atribuit Israelului. Cel puţin 14 luptători pro-regim, dintre care şapte iranieni, au fost ucişi. 

Iranul a promis să riposteze. 

Responsabili israelieni au refuzat să confirme responsabilitatea ţării lor în bombardamentul din 9 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel