Băsescu a respins legea statutului militarilor pentru că vrea controlul armatei

basescu statutul militarilor
basescu statutul militarilor

Președintele Traian Băsescu a desființat joi, în conferință de presă, legea statutului cadrelor militare, calificând-o drept ”năroadă”, ”dovadă de prostie” sau o ”trădare națională”. Legea Pensiilor, dacă de guvernul Boc în 2010, prevede că vârsta de pensionare a militarilor este de 55 de ani.  Guvernul a dorit acum să pună în acord statutul cu legea pensiilor. Miza statului implică totodată și fidelizarea generalilor lui Traian Băsescu, care puteau rămâne în funcție și până acum, dar cu acordul președintelui. Falsa argumentație a președintelui a apărut pentru a nu-i permite Ministerului Apărării poată lua decizii în cazul generalilor.

Motivul respingerii legii statutului militarilor a fost explicat și la emisiunea Subiectiv de joi. Era nevoie de acest statut pentru a intra în acord cu legea pensiilor, promulgată de Emil Boc în 2010. Militarii ies la 55 de ani la pensie, iar ca să le pună în acord (statutul și legea pensiilor - n.r) era normal să fie trecută și vârsta de pensionare. Guvernul a luat în seamă temerile lui Traian Băsescu și a prevăzut prelungirea activității cu cinci ani.

Traian Băsescu acuză politizarea armatei

”Trebuie să se ducă cu cascheta în mână la ministru pentru continuarea profesiei. Este prima dată după revoluție când se încearcă punerea sub control politic a armatei”, spunea joi președintele. Nemulțumirea președintelui constă în faptul că acum nu va mai fi el cel care aprobă continuarea activității după 55 de ani, ci ministrul Apărării.

Teza lui Băsescu are la bază o falsă argumentație, din moment ce armata este de drept controlată politic. Exemplul cel mai elocvent este cel al SUA, unde armata se află sub controlul politicului, care este, de fapt, controlul cetățenesc. În Statele Unite, noul Guvern care preia puterea numește și generalii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel