Azi, în lume. Știrile zilei de 28 octombrie

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

DC News vă prezintă cele mai importante știri din lume. 

Guvernul german analizează ieşirea de pe Twitter; Medvedev îi urează lui Musk noroc în lupta cu dictatura ideologică

Guvernul german va examina dacă mai doreşte să-şi menţină prezenţa pe Twitter după ce această reţea de socializare a fost preluată de Elon Musk, căruia fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev i-a urat vineri noroc în lupta împotriva dictaturii ideologice pe social media, relatează agenţiile DPA şi EFE.

Noul patron al Twitter a semnalat că intenţionează să reducă limitele ce restricţionează conţinuturile pe reţeaua de socializare, dar fără a o transforma pe aceasta într-un spaţiu de manifestare a urii şi diviziunilor.

Vom monitoriza în săptămânile şi lunile următoare posibilele schimbări pe platformă şi vom trage propriile concluzii, a spus un purtător de cuvânt al guvernului german, adăugând că această declaraţie nu este menită să fie o ameninţare.

Dar aceste concluzii ar putea fi, pentru a răspunde la o întrebare, dacă mai dorim sau nu să avem o prezenţă pe platformă, a confirmat acelaşi purtător de cuvânt.

În acest timp, într-o postare pe această reţea de socializare, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev i-a urat miliardarului Elon Musk noroc în lupta sa cu partizanatul politic şi dictatura ideologică pe Twitter.

În acelaşi mesaj, fostul preşedinte, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, i-a cerut noului patron al Twitter să lase la o parte afacerea cu (sateliţi) Starlink în Ucraina, reţeaua de sateliţi prin care Musk a ajutat Ucraina să menţină operaţionale internetul şi comunicaţiile în perioada scursă de la declanşarea agresiunii militare ruse.

Musk şi Medvedev au avut cu o săptămână în urmă un scurt dialog pe Twitter, mult comentat apoi, după ce fostul preşedinte rus a ironizat demisia premierului britanic Liz Truss.

Magnatul american a calificat destul de bun mesajul troll al lui Medvedev şi l-a întrebat pe acesta cum merg lucrurile la Bahmut, un oraş din estul Ucrainei pe care armata rusă se chinuie fără succes să-l cucerească. Ne vedem la Moscova de Ziua Victoriei, i-a răspuns oficialul rus.

Elon Musk a pledat recent pentru negocieri de pace în Ucraina, el schiţând şi un plan pe principiul pace contra teritorii, idee salutată de Moscova, dar care a indignat Kievul.

SUA: Spargere la locuinţa lui Nancy Pelosi, soţul ei a fost atacat violent

Paul Pelosi, soţul preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a fost atacat violent în timpul unei spargeri la locuinţa lor din California vineri dimineaţă, a anunţat biroul responsabilei americane, potrivit Reuters.

Atacatorul a fost reţinut şi motivaţia sa pentru acest atac este în curs de investigare, menţionează declaraţia difuzată de biroul lui Nancy Pelosi.

Dl. Pelosi a fost transportat la spital, unde primeşte îngrijiri medicale excelente şi este aşteptat să se recupereze deplin. Preşedinta (Camerei Reprezentanţilor) nu se afla la San Francisco în acel moment, se mai arată în declaraţie.

Paul Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a fost condamnat la cinci zile de închisoare pentru conducere sub influenţa alcoolului, după ce a comis un accident în luna mai, notează Agerpres.

MAE rus: Occidentul pedepseşte ţările din Africa şi Asia, împiedicând exporturile de produse agricole

buzurile asupra coridorului umanitar în cadrul acordurilor de la Istanbul privind exportul de alimente ucrainene şi normalizarea exporturilor agricole ruseşti nu pot fi ignorate, în special având în vedere atacul terorist asupra Podului Crimeii, se afirmă într-un comunicat al Ministerului de Externe al Rusiei privind îndeplinirea acestor acorduri, care a fost publicat vineri.

Surse din cadrul MAE rus au subliniat că, în ciuda dezechilibrelor în implementarea acordurilor de la Istanbul, reprezentanţii Rusiei din Centrul Comun de Coordonare continuă să lucreze cu bună-credinţă pentru implementarea operaţiunii de export a alimentelor ucrainene prin Marea Neagră. "Dacă pentru transportarea primului milion de tone a fost nevoie de trei săptămâni, acum pentru transportarea aceluiaşi volum este necesar puţin mai mult de o săptămână.

O astfel de rată şi eficienţă ridicată este în mare parte atinsă datorită sarcinii maxime pe care o au specialiştii noştri" - au explicat surse din cadrul Ministerului rus de Externe.

"În plus, în portul din Istanbul se creează în mod artificial o flotă mare de nave pentru a exercita presiuni asupra experţilor noştri cu scopul de a relaxa controalele şi a accelera procedura de inspectare a încărcăturii. În cadrul implementării "Iniţiativei Mării Negre", peste 70 de nave au fost reţinute, iar unele au fost suspendate pentru încălcări sistematice legate de nerespectarea regulilor de navigaţie pe coridorul maritim şi încercări de contrabandă în depozite special echipate" - au precizat sursele citate. Astfel de abuzuri asupra coridorului umanitar nu pot fi ignorate, în special având în vedere ancheta în desfăşurare privind livrarea de explozibili pentru atacul asupra Podului Crimeii din 8 octombrie, scrie Rador.

Norvegia a introdus un nou pachet de sancţiuni împotriva a 30 de oficiali ruşi şi a 7 organizaţii

Norvegia a adoptat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include 30 de cetăţeni ruşi şi 7 organizaţii. Anunţul a fost făcut, vineri, de către serviciul de presă al Guvernului norvegian.

"Norvegia sprijină în continuare UE în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei, cu scopul menţinerii presiunii asupra Guvernului rus şi a susţinătorilor săi" - a declarat ministrul norvegian de externe, Anniken Huitfeldt. Surse din cadrul Guvernului norvegian au subliniat restricţiile îi vizează, printre alţii, pe organizatorii referendumurilor din republicile populare Doneţk şi Lugansk (DNR şi LNR) şi din regiunile Herson şi Zaporojie. 

Ucraina - Serviciile de informaţii au dezasamblat o dronă iraniană şi au descoperit că aceasta avea inclusiv o componentă ucraineană

Specialiştii Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul ucrainean al Apărării au dezasamblat o dronă iraniană Mohajer-6 doborâtă deasupra Mării Negre pe 23 septembrie şi au constatat că aparatul de zbor este semnificativ mai slab decât alte modele. Acest tip de dronă este folosit de ocupanţii ruşi pentru a ataca Ucraina.

Potrivit GUR, Iranul utilizează în procesul de construcţie a dronei respective unele componente prevăzute pentru scopuri casnice, pe care oricine le poate cumpăra, astfel că iranienii au putut ocoli sancţiunile. Majoritatea componentelor dronei sunt de fabricaţie americană, japoneză, chineză, austriacă, suedeză şi chiar ucraineană. 

De la începutul războiului, peste jumătate de milion de ucraineni au apelat la psiholog

Ministrul ucrainean al sănătăţii, Viktor Liaşko, a declarat că, de la începutul războiului, 650.000 de cetăţeni au apelat la specialişti psihologi care lucrează în sistemul public de sănătate din Ucraina. "De la începutul războiului, 650.000 de oameni au apelat la psihologi şi psihiatri din sistemul de sănătate şi au primit ajutor. În afara sistemului de sănătate, de asemenea, există un număr mare de psihologi - în educaţie, în Forţele Armate ale Ucrainei, în Poliţia Naţională şi în Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă" - a explicat oficialul. Potrivit acestuia, statul ar trebui să facă mai accesibilă acordarea asistenţei medicale şi psihologice, astfel că vor fi introduse formarea şi asistenţa psihologică pentru medicii de medicină de familie, iar în spitale vor apărea psihologi clinicieni şi psihoterapeuţi. De asemenea, vor fi introduse cursuri suplimentare pentru cazuri vizând traumele psihologice şi diagnosticarea acestora. Potrivit unor evaluări anterioare ale Ministerului Sănătăţii de la Kiev, din cauza războiului, aproximativ 15 milioane de ucraineni vor avea nevoie de ajutorul psihologilor şi al psihiatrilor, scrie Rador.

Ocupanţii ruşi au tras 100 de obuze asupra regiunii ucrainene Sumi

Ministerul Afacerilor Interne de la Kiev raportează că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au lansat 100 de lovituri asupra regiunii Sumi. În urma atacurilor, au fost avariate şapte case particulare şi o linie de înaltă tensiune. Poliţia ucraineană a deschis o anchetă penală pentru încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului. Amintim că, noaptea trecută, trupele ruse au lansat un atac cu rachete şi asupra oraşului Mikolaiv, distrugând o clădire administrativă. O persoană a fost rănită în timpul bombardamentelor. De asemenea, ruşii au bombardat aşezări de pe linia frontului din regiunea Doneţk.

Compania Bulgargaz anunţă o posibilă ieftinire a gazelor naturale cu 45%, din luna noiembrie

Directorul executiv al companiei Bulgargaz, Deniţa Zlateva, a declarat că gazele s-ar putea ieftini cu circa 45% în luna noiembrie. Anunţul a fost făcut în cadrul şedinţei Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei şi Apei, la care a fost discutată noua ofertă de preţ a furnizorului naţional pentru luna următoare. Preţul propus este de 130 de leva (circa 65 de euro) pe MWh, faţă de 233 de leva (aproximativ 116,5 euro) în octombrie. Motivele ieftinirii sunt explicate prin reducerea preţurilor la bursele internaţionale şi punerea în funcţiune a interconectorului cu Grecia, prin care Bulgaria primeşte integral cantităţile convenite de gaz azer. 

Autorităţile ucrainene au documentat aproximativ 40.000 de crime de război comise de ruşi

Federaţia Rusă terorizează zilnic oraşele paşnice ucrainene şi comite genocid împotriva oamenilor - susţine Katerina Pavlicenko, ministrul adjunct de interne de la Kiev. Potrivit acesteia, autorităţile ucrainene au descoperit zeci de mii de cazuri de încălcare a legilor războiului de către ocupanţii ruşi. Pavlicenko a precizat că, până acum, au fost documentate aproximativ 40.000 de crime de război comise de ruşi. "Printre acestea, se numără şi infracţiuni contra libertăţii sexuale şi inviolabilităţii sexuale" - a adăugat Pavlicenko, potrivit Rador.

Zeci de oraşe din China au intrat în carantină

Zeci de oraşe din China au intrat în carantină, printre ele numărându-se Wuhan, unde coronavirusul a fost depistat prima dată. Oraşul Zhengzhou, în care se află cea mai mare fabrică de iPhone, este de asemenea afectat. Toate speculaţiile potrivit cărora China ar putea în sfârşit să îşi relaxeze politica "zero COVID" au încetat în luna octombrie, după ce preşedintele Xi Jinping a declarat într-o conferinţă importantă a partidului că lupta împotriva virusului este un război al poporului. Numărul exact de cetăţeni care trăiesc într-un grad sau altul de carantină este dificil de precizat, dar unii analişti au estimat numărul la aproximativ 200 de milioane de persoane. 

 SUA vor oferi Ucrainei un nou pachet de asistenţă militară în valoare de 275 milioane de dolari

Autorităţile SUA au decis să ofere Ucrainei un nou pachet de asistenţă militară în valoare de 275 milioane de dolari, care va include şi muniţie pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS, a anunţat Agenţia Associated Press.

Informaţia privind acordarea asistenţei a fost confirmată la postul de televiziune CNN de coordonatorul comunicaţiilor strategice din cadrul Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby. Potrivit unr surse oficiale ale agenţiei, această asistenţă ar putea fi anunţată oficial în termen de 24 de ore. Noul pachet include în cea mai mare parte muniţie, notează AP. Aceasta va fi furnizată din depozitele Pentagonului.

Publicaţia constată că în următoarea parte de asistenţă pentru Kiev nu sunt incluse noi arme, arme pe care SUA nu le-au furnizat anterior Ucrainei. "Cred că, foarte curând, Ucrainei îi va fi oferită o asistenţă militară suplimentară din partea SUA" - a declarat Kirby, răspunzând la o întrebare în acest sens. Potrivit afirmaţiilor acestuia, SUA "au alocat deja peste 20 de pachete de ajutor". "Cred că va urma, în curând, un altul din partea SUA. Vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi nevoie, aşa cum a spus şi preşedintele american, Joe Biden, mai devreme" - a subliniat acesta.

Rafael Grossi a declarat că misiunea AIEA pentru verificarea informaţiilor privind "bomba murdară" va sosi în Ucraina peste câteva zile

Misiunea AIEA va ajunge în Ucraina pentru a verifica informaţiile despre pregătirea de către Kiev a unei provocări cu o "bombă murdară" în câteva zile şi va avea nevoie de alte câteva zile pentru a trage concluzii, a declarat, joi, directorul general al AIEA, Rafael Grossi. "Intenţionăm să desfăşurăm o anumită activitate pentru a determina dacă combustibilul nuclear a fost supus unui proces suplimentar" - a declarat acesta.

Întrebat când va ajunge misiunea în Ucraina, Grossi a răspuns "peste câteva zile". Iar la întrebarea cât timp va dura ca AIEA să tragă concluzii, Grossi a declarat că "este vorba de alte câteva zile". Şeful organizaţiei a precizat că misiunea AIEA va vizita doar acele locuri în care, potrivit informaţiilor Rusiei, ar putea avea loc pregătiri pentru crearea unei "bombe murdare".

"Nu ne putem duce în fiecare loc în care există cobalt-60. În acest caz, au existat instrucţiuni foarte clare din partea înaltului reprezentant al Rusiei cu privire la posibila utilizare abuzivă a materialelor nucleare" - a adăugat el.

Anterior, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Ucraina a început deja implementarea unui plan de creare a unei "bombe murdare". În special, potrivit datelor ministerului, Combinatul de minerit şi prelucrare din est, aflat în oraşul Jovti Vodî, şi Institutul de Cercetări nucleare din Kiev ar avea sarcina de a produce o astfel de bombă.

 Bulgaria este gata să coopereze cu Republica Moldova pentru integrarea sa europeană

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, care efectuează o vizită oficială la Chişinău, s-a întâlnt cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu. În cadrul întrevederii, Radev a declarat că Bulgaria susţine cu fermitate orientarea europeană a Republicii Moldova şi este pregătită să coopereze şi să o ajute în procesul de integrare europeană.

"Am parcurs un drum dificil către aderarea la Uniunea Europeană, ştim ce eforturi sunt necesare, ce reforme profunde trebuie făcute şi suntem gata să împărtăşim experienţa noastră. Bulgaria este, de asemenea, parte integrantă a sprijinului european comun al suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale cu Republica Moldova", a dat asigurări preşedintele Rumen Radev.

Coreea de Sud a anunţat că statul nord-coreean a lansat o rachetă balistică în ultimele săptămâni

Armata sud-coreeană a transmis că Nordul a lansat o rachetă balistică de pe coasta sa estică, în ultimele săptămâni. Phenianul a lansat mai multe serii de rachete, ca reacţie faţă de exerciţiile militare comune ale Coreei de Sud şi Statelor Unite. 

Fostul premier pakistanez îşi va conduce susţinătorii într-un marş de 378 de kilometri

 Fostul premier al Pakistanului, Imran Khan, urmează să conducă un marş al susţinătorilor săi, din oraşul estic Lahore, către capitala Islamabad, în următoarele câteva ore, cerând alegeri anticipate. Khan a afirmat că se vor opri în câteva oraşe, pe drum.

Politicianul populist a fost îndepărtat în luna aprilie. De atunci, el a participat la demonstraţii publice. Fostul premier acuză regimul kurd că i-a înlăturat guvernul cu ajutorul Armatei puternice a ţării şi al unei conspiraţii conduse de SUA, afirmaţii pe care SUA le neagă.

Imran Khan va conduce demonstraţii într-un marş care va dura o săptămână, pe o distanţă de 378 de kilometri, oprind în câteva oraşe care îi susţin partidul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel