Aviaţia israeliană a întreprins lovituri în Gaza după tiruri de rachete spre Israel

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Aviaţia israeliană a anunţat că a executat vineri dimineaţă lovituri aeriene împotriva unor 'situri militare' în Fâşia Gaza după tiruri de rachete dinspre enclava palestiniană spre teritoriul israelian, transmite AFP.

 

Joi seara, armata israeliană şi surse locale au anunţat primele tiruri cu rachete începând din august dinspre Fâşia Gaza spre Israel, unele proiectile căzând în enclavă, iar un altul fiind interceptat de scutul antirachetă israelian.

Aceste tiruri intervin în timp ce Israelul se pregăteşte să formeze guvernul cel mai dreapta din istoria sa sub conducerea lui Benjamin Netanyahu, dar şi după un raid israelian la Jenin, bastion al facţiunilor palestiniene în Cisiordania ocupată, împotriva unui comandant al Jihadului Islamic, a doua grupare islamistă armată palestiniană după Hamas, la putere în Fâşia Gaza.

În urma acestor tiruri, 'armata israeliană a ţintit un sit militar subteran de producţie de rachete' al Hamas în Fâşia Gaza. Surse de securitate din Gaza au vorbit la rândul lor despre zece lovituri împotriva a două 'situri militare' în centrul acestei enclave cu 2,3 milioane de locuitori.

Pe de altă parte, în Cisiordania ocupată au loc raiduri aproape zilnice ale armatei israeliene şi o creştere a confruntărilor şi a atacurilor împotriva forţelor israeliene.

Joi, Israelul a ucis patru palestinieni, printre care un atacator presupus şi un combatant islamist, au indicat medici şi responsabili din domeniul securităţii.

Într-o convorbire telefonică purtată joi seara cu prim-ministrul israelian în funcţie Yair Lapid, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a exprimat 'profunda îngrijorare cu privire la situaţia din Cisiordania, mai ales tensiunile în creştere, violenţele şi pierderile de vieţi umane, atât israeliene, cât şi palestiniene, şi a subliniat necesitatea pentru toate părţile să se implice de urgenţă într-o detensionare', a comunicat Departamentul de Stat.

Comunicatul Departamentului de Stat mai precizează că Blinken a discutat cu Lapid pentru 'a felicita Israelul pentru alegerile libere şi imparţiale şi a-i mulţumi prim-ministrului pentru parteneriatul său'.

Premierul Ciucă l-a felicitat pe Benjamin Netanyahu pentru câştigarea alegerilor legislative din Israel

Premierul Nicolae Ciucă l-a felicitat pe preşedintele Partidului Likud, Benjamin Netanyahu, pentru câştigarea alegerilor legislative din Israel, subliniind că aşteaptă 'cu nerăbdare' consolidarea Parteneriatului strategic româno-israelian. 

'Convorbire telefonică excelentă cu preşedintele Likud, Netanyahu. L-am felicitat pentru că a câştigat alegerile în Israel. Aştept cu nerăbdare să consolidăm Parteneriatul strategic între România şi Israel', a scris Ciucă, vineri, pe Facebook.

Benjamin Netanyahu şi aliaţii săi de dreapta au obţinut majoritatea locurilor în Parlamentul israelian la alegerile legislative desfăşurate pe 1 noiembrie, a anunţat, joi, Comisia Electorală israeliană. 

Liniile roșii ale Israelului față de Iran, după revenirea lui Netanyahu. Hartmann: Riscă să fie martelat bucată cu bucată! Ne aflăm în perioada de precădere a șahului

Analistul de politică externă H. D. Hartmann a explicat care va fi relația Iranului cu Israelul, după ce puterea de la Ierusalim a fost recâștigată de Banjamin Netanyahu.

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a fost întrebat de jurnalistul Tudor Curtifan, în carul emisiunii Geostrategica de la DC News, care va fi poziția Iranului vis-a-vis de Israel, după ce Benjamin Netanyahu a recâștigat puterea la Ierusalim:

„Iranul, în primul rând, va avea un dialog de tip nuclear“, a spus H. D. Hartmann.

„Credeți că va trece Iranul o anumită linie roșie?“, a insistat jurnalistul Tudor Curtifan.

„Nu! Iranul, dacă îndrăznește să treacă de linia roșie în Siria, nu să se apropie de granița israeliană, care să pună în pericol liniile roșii strategice ale Ierusalimului, va fi bucată cu bucată, provincie cu provincie martelat. Israelul, cu securitatea sa statală și civilizațională, nu se joacă. Vorbim de lupta între două civilizații.

Eu nu știu ce înțelegeri au iranienii cu rușii, dar oricum Iranul este izolat pe toate părțile. Ei au bomba atomică dar nu au ser fiziologic în spitale și o tânără este ucisă de niște fundamentaliști. De două luni, au sute de mii de oameni pe străzi. Să nu ne gândim că asta dovedește o putere a statului fundamentalist din Iran. Părerea mea este că ne aflăm în perioada de precădere a șahului. Statul religios iranian și-a cam utilizat resursele de supraviețuire, chiar dacă are bomba atomică“, a spus, la Geostrategica, H. D. Hartmann.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel