Autodenuțul lui Ilan Shor cutremură scena politică. În mărturii figurează nume grele

Autodenunțul lui Ilan Shor, actualul primar al orașului Orhei, în baza căruia a fost reținut Vlad Filat, a fost făcut public.

Potrivit presei din Chișinău, Ilan Shor a descris în procesul verbal cum s-a produs frauda din sistemul bancar, susținând că cel care i-a propus să execute schema frauduloasă ar fi fost Vlad Filat.

În baza declarațiilor lui Ilan Shor, Vlad Filat a fost acuzat de corupere pasivă și trafic de influență.

Potrivit Timpul.md, Ilan Shor a declarat că l-a cunoscut pe Vlad Filat în 2008 într-un club din Chişinău. Ulterior, în 2010, Shor i-ar fi transmis lui Filat 500.000 de dolari în numerar, dar şi alte cadouri în sumă de 30.000 de dolari. Asta pentru că ex-premierul ar fi încetat să îi pună beţe în roate într-un scandal legat de magazinele duty free ale lui Shor. Totul s-ar fi întâmplat chiar în cabinetul de serviciu al fostului premier. Cei doi au ajuns la înţelegerea ca Ilan Shor să devină Consul onorific al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Ulterior, Vlad Filat ar fi solicitat un milion de dolari de la Ilan Shor pentru ca să susţină prin hotărâri de Guvern businessul cu produse petroliere al afaceristului. Suma a fost transmisă în două etape, la fel în cabinetul premierului din sediul Guvernului.

Procesul-verbal și mărturia lui Shor se întinde pe zece pagini.

[citeste si]

Agora.md scrie că, potrivit lui Ilan Shor, istoria cu Banca de Economii a început în 2011. Potrivit primarului de Orhei, Vlad Filat i s-a adresat cu propunerea de a răscumpăra o serie de credite de la BEM în suma de circa un miliard de lei.

"Ministerul Finanțelor a făcut o gaură de un miliard"

Potrivit omului de afaceri, Filat a încercat să-l mai convingă să cumpere activele neperformante de la BEM la începutul lui 2013. "A spus că are mare nevoie de asta, fiindcă Ministerul lui de Finanțe gestiona banca și făcuse o gaură de un miliard de lei. Filat mă convingea că dezvăluirea acestui fapt la TV și pe internet era unicul lucru care îl împiedica să devină unicul conducător în Moldova, iar răscumpărarea acestor credite va rezolva problema. El promitea că dacă va deveni conducător, voi avea undă verde în republică în orice proiecte, iar dacă voi refuza - nu voi mai avea afaceri în Moldova", povestește Shor.

"Totul se aranja ca o fraudă"

Potrivit celor scrise de Shor, el și Filat au ajuns la un numitor comun, mai scrie sursa citată. "Totul se aranja ca o fraudă bănească dar nu ca o adevărată răscumpărare a datoriilor băncii, ceea ce a și fost făcut la sfârșitul lui martie-aprilie 2013", scrie Ilan Shor. Mai multe detalii AICI.

Omul de afaceri declară că despre această schemă a fost informat Ministerul Finanțelor, dar și președintele BEM, Victor Bodiu. 

"Ne-au spus să cumpărăm și alte credite neperformante"

În decursul lui iunie-septembrie 2013, Shor declară că Filat i-a ordonat să se înțeleagă cu Iurie Leancă cu privire la emisiile suplimentare de la BEM, iar după asta i-a cerut să cumpere și alte credite neperformante în valoare de 300 de milioane de lei.

Întâlnirea cu Plahotniuc la Codru

"Aproximativ la mijlocul lui 2014, Filat m-a invitat la întâlnirea cu Vlad Plahotniuc. Ultimul era îngrijorat de faptul că la BEM erau puține mijloace financiare. Ne-am întâlnit la hotelul Codru, unde era Filat, Leancă și Plahotniuc. Discuția a fost despre bancă și le-am explicat starea reală a lucrurilor. "Dacă oamenii care păstrează acolo banii nu te vor rupe în bucăți, eu la sigur îți promit mari probleme", a spus Plahotniuc citat de Shor. 

Shor spune că pentru a nu înrăutăți indicatorii de la BEM au fost oferite credite în sumă de 180 de milioane de dolari , iar pentru comoditate pachetul neperformant al BEM și BS a fost vândut companiei offshore FortunaUnited. "După asta, Filat s-a angajat să răscumpere acest pachet de la Fortuna, astfel întorcând banii în bancă", explică Shor.

Amintim că fostul premier moldovean a fost reținut joi și escortat la Centrul Național Anticorupție, la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunității sale parlamentare, în urma acuzației de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel