Austria: Ofiţer în retragere pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un colonel din armata austriacă în prezent în retragere a fost acuzat de spionaj şi este pasibil de până la 10 ani de închisoare pentru că a lucrat pentru serviciile de informaţii ruse timp de cel puţin un sfert de secol, au anunţat vineri procurorii din Salzburg, transmite dpa, scrie Agerpres.

Cazul său, dezvăluit acum un an, a generat tensiuni diplomatice între Viena şi Moscova, care încearcă prin tradiţie să menţină relaţii constructive, în pofida sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană.

Bărbatul în vârstă de 71 de ani a folosit comunicaţii radio şi prin satelit, precum şi softuri de specialitate pentru a ţine legătura cu un partener din GRU, au precizat procurorii austrieci.

Astfel, din 1993 încoace, austriacul ar fi furnizat informaţii substanţiale referitoare la sistemele de arme austriece şi despre misiunile forţelor terestre şi aeriene.

"Investigaţiile au stabilit că acuzatul era integrat într-o reţea de agenţi structurată gestionată de stat", se menţionează într-un comunicat al procuraturii din Salzburg.

Anchetatorii mai estimează că ofiţerul austriac a încasat câteva sute de mii de euro pentru serviciile sale, pe care a continuat să le presteze şi după ce s-a pensionat.

Autorităţile au confiscat 28.200 de euro bani lichizi pe care acuzatul i-ar fi primit când s-a întâlnit pentru ultima dată cu omul de legătură din GRU, în septembrie 2018.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins aceste acuzaţii, la dezvăluirea lor, anul trecut, adăugând că nu ştie nimic despre această problemă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel