Au început funeraliile de stat organizate pentru fostul premier japonez Shinzo Abe. Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu sunt la Tokyo

Mii de oameni au ajuns deja în capitala Japoniei, Tokyo, pentru a participa la funeraliile de stat organizate pentru fostul premier Shinzo Abe, asasinat în luna iulie. 

Mii de persoane, printre care zeci de lideri mondiali, se strâng în capitala niponă, Tokyo, pentru funeraliile de stat organizate pentru fostul premier, Shinzo Abe. El a fost împuşcat în timpul unei demonstraţii electorale, în luna iulie. Decizia ca pentru domnul Abe să fie organizate funeralii de stat este controversată. Numeroase persoane s-au aliniat pentru a aduce flori în faţa Arenei Budokan, iar altele au venit în apropiere pentru a protesta. Un cordon de securitate a fost desfăşurat în jurul Arenei, în timp ce zeci de personalităţi ajung în coloane lungi de maşini.

Acestea reprezintă o mărturie despre statutul pe care domnul Abe îl avea printre aliaţii Japoniei. Mulţi dintre aceştia au ajuns la Tokyo marţi. În ţară însă, aproximativ 60% dintre cetăţeni afirmă că nu susţin funeraliile de stat. Mulţi sunt nemulţumiţi că guvernul cheltuieşte aproximativ 12 milioane de dolari din banii contribuabililor fără a cere aprobarea Parlamentului Japoniei, scrie Rador.

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, sunt la Tokyo 

"Prim-ministrul Ciucă a subliniat faptul că este o onoare să reprezinte România la funeraliile de stat organizate în memoria fostului prim-ministru Shinzo Abe, primul șef de guvern din Japonia care a vizitat țara noastră și cel care a achiesat să lanseze Parteneriatul Strategic cu România, în contextul primirii de către președintele Klaus Iohannis, în vizita sa istorică din 2018", precizează Guvernul într-un comunicat de presă.

"Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a susținut că încheierea Parteneriatului Strategic între România și Japonia este nu numai un act realizat la momentul oportun, dar și o moștenire pe care o lasă fostul premier Shinzo Abe în sfera politicii externe, care reflectă viziunea sa remarcabilă în acest domeniu, atribuind României un rol relevant în această regiune. De altfel, atât România, cât și Japonia împărtășesc aceleași valori și interesul pentru apărarea lumii bazate pe reguli", se mai arată în comunicat. 

"Componenta de securitate și apărare reprezintă unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți. Coordonarea strânsă și permanentă între noi este cu atât mai importantă și necesară în contextul provocărilor strategice cu care ne confruntam”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Discuțiile s-au axat și asupra cooperării economice, Japonia fiind cel mai mare investitor asiatic in România. Premierul a subliniat determinarea Guvernului român de a impulsiona componenta de investiții, având în vedere dinamica încurajatoare din ultima perioadă a contactelor bilaterale și oportunitățile oferite de țara noastră in domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate și inovației, producției de hidrogen verde, infrastructurii de transport.

Președintele Ligii Parlamentare de Prietenie Japonia-România, Ichiro Assawa, a salutat prezența la Tokyo a premierului român și a anunțat intreg sprijinul pentru edificarea Parteneriatului Strategic Japonia- România.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo (Japonia) pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe", precizează Guvernul în comunicatul de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel