Arme chimice Siria. SUA acuză Rusia

Bogdan Bolojan / 24 ian 2018 / 08:06 Salveaza PDF Comentarii

Rusia a respins marţi, la ONU, acuzaţiile Statelor Unite privind răspunderea pentru utilizarea armelor chimice în Siria, informează AFP. În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate organizate la cererea sa, ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, a apreciat că secretarul de stat american, Rex Tillerson, a formulat declaraţii "la întâmplare" împotriva regimului de la Damasc, considerând guvernul Siriei vinovat de cel mai recent atac cu arme chimice, în Ghouta Orientală. 

Tillerson a afirmat marţi, în cadrul unei reuniuni diplomatice de la Paris, că "peste 20 de civili, în majoritate copii, au fost victime ale unui presupus atac cu clor", luni, şi că "indiferent de cine este autorul atacurilor, Rusia poartă în ultimă instanţă responsabilitatea". La conferinţa găzduită de Franţa au participat reprezentanţi a 24 de ţări. 

"Nu e ciudat că acest episod - care încă nu e confirmat - a coincis cu reuniunea de la Paris?", a întrebat Nebenzia la ONU. "Este o coincidenţă stranie", a susţinut el. 

Reprezentantul Rusiei a relansat cu aceeaşi ocazie ideea unui nou organism internaţional de anchetă privind utilizarea armelor chimice în Siria. Acesta ar urma să fie "imparţial, independent, profesionist şi credibil" şi să înlocuiască experţii internaţionali din cadrul aşa-numitului grup JIM (Joint International Mechanism - mecanismul internaţional comun), contestat de Moscova. Mandatul JIM nu a putut fi reînnoit din cauza exercitării de către Rusia a dreptului de veto în Consiliul de Securitate. 

SUA nu acceptă

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a respins imediat iniţiativa Rusiei, arătând că Statele Unite nu vor accepta nicio propunere care "subminează capacitatea noastră de a stabili adevărul sau politizează o anchetă independentă şi imparţială". Ea a arătat că Rusia a susţinut JIM câtă vreme acesta a găsit vinovat Statul Islamic, dar a contestat mecanismul când acesta a început să formuleze acuzaţii împotriva regimului sirian. 

Controversa de la ONU are loc în contextul începutului unui nou ciclu de negocieri de pace pentru Siria coordonate de Naţiunile Unite, joi şi vineri, la Viena, şi înaintea unui congres pentru dialogul inter-sirian convocat de Rusia la Soci, lunea şi marţea viitoare, relatează Agerpres.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29