Argentina. O sută de femei au defilat pentru a o omagia pe "Evita", născută în urmă cu 100 de ani

O sută de femei îmbrăcate ca Eva Peron au defilat luni în centrul oraşului Buenos Aires pentru a sărbători împlinirea a 100 de ani de la naşterea legendarei "Evita", soţia extrem de populară a fostului preşedinte Juan Peron, informează AFP.

Iniţiativa a fost descrisă de organizatori drept una "artistico-populară şi autofinanţată". Manifestarea a avut loc în cadrul numeroaselor omagii aduse "Evitei", născută pe 7 mai 1919, soţia lui Juan Peron (preşedinte între 1945-1955 şi 1973-1974) şi supranumită "portdrapelul săracilor".

Cele 100 de femei, care purtau haine ce evocau cele mai cunoscute ţinute vestimentare purtate de Eva Peron, s-au reunit în faţa Obeliscului din centrul capitalei argentiniene şi au defilat împreună până în faţa Ministerului Sănătăţii şi al Dezvoltării Sociale.

Acesta este locul în care, la 22 august 1951, aproximativ 2 milioane de oameni au îndemnat-o pe "Evita" să îşi depună candidatura la vicepreşedinţia ţării alături de soţul ei. După nouă zile, la presiunea armatei şi suferind de cancer ce urma să o răpună în 1952 la vârsta de 33 de ani, Eva Peron a anunţat la radio că renunţă la candidatură.

Cele 100 de "Evita" purtau şi o eşarfă verde înnodată în jurul încheieturii mâinii, simbol al luptei pentru legalizarea avorturilor în Argentina, care ar fi fost susţinută, potrivit manifestantelor, de Eva Peron.

Procesiunea de luni a avut tonalitatea unui act de opoziţie faţă de actualul preşedinte de dreapta al ţării, Mauricio Macri, iar participantele la acest marş au arborat şi banderole imprimate cu un joc de cuvinte bazat pe grafia prenumului "Evita": "Evitaţi macrismul".

Votul femeilor a fost autorizat în Argentina în 1947 la insistenţele Evei Peron, iar chipul ei apare pe bancnotele de 100 de pesos, deşi guvernul actual a renunţat să mai tipărească acest tip de bancnote.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel