Urmărește emisiunea live


Analiză Al Jazeera: Atacurile palestinienilor s-ar putea înmulți

Sursă foto: Twitter (Maitray Gadhavi)
Sursă foto: Twitter (Maitray Gadhavi)

Conform unui analist citat de Al Jazeera, atacurile palestinienilor din Israel s-ar putea înmulți în următoarea perioadă, deschizând o nouă etapă pentru securitatea regiunii. 

Trei atacuri separate ale palestinienilor în decurs de opt zile au ucis 11 israelieni, într-un val care ar putea continua pe o perioadă extinsă. Cel mai recent atac a avut loc marți seara în orașul ultraortodox Bnei Brak, la est de Tel Aviv. Atacatorul, Diaa Hamarsheh, era un muncitor palestinian care lucra în oraș, dar locuia în satul Ya'bad, în afara orașului Jenin, în Cisiordania ocupată de Israel.

CITEȘTE articolul nostru pe acest subiect: Cinci persoane au murit în ultimul atac din Tel Aviv. Hamas laudă faptele atacatorului

Pe același subiect: VIDEO. Atac violent într-un centru comercial din Israel. Patru persoane au murit

Toți atacatorii palestinieni au fost împușcați la fața locului, fie de poliție, fie de civilii israelieni înarmați.

Atacatorii ar fi afiliați grupărilor islamiste

În timp ce primele două atacuri au fost efectuate de palestinieni presupuși a fi afiliați grupării ISIL (ISIS), atacatorul din incidentul Bnei Brak ar fi fost afiliat cu aripa armată a mișcării politice Fatah, care guvernează Autoritatea Palestiniană (AP) din Ramallah. 

Creșterea evidentă a frecvenței și a nivelului atacurilor pare să marcheze o nouă fază de confruntare pe teren.

Awad Abdelfattah, un analist politic din Galileea, a considerat că reprimarea violentă a protestelor palestiniene la nivel național de către forțele israeliene în mai 2021, precum și lipsa conducerii palestiniene stabile, este un factor în ultimele atacuri și că acestea vor continua, cel mai probabil.

”Sunt atacuri individuale, un model care a apărut în 2015”, a spus Abdelfattah pentru Al Jazeera. ”Ele vin ca urmare a absenței unei lupte populare puternice pe care conducerea palestiniană ar trebui să o conducă, iar alternativa în acest moment sunt atacurile individuale care vor continua și vor crește într-un ritm mai rapid decât înainte” continuă Abdelfattah. 

ISIL își asumă două dintre atacuri

S-a acordat multă atenție pretențiilor ISIL, care afirmă că ar fi responsabili atât pentru atacurile Hadera, cât și pentru Naqab.

Un înalt oficial al poliției israeliene a transmis către Kan, radiodifuzorul de stat al Israelului, că ”autoritățile sunt îngrijorate că posibilele celule inactive ale ISIL din Israel vor executa noi atacuri”. Presa israeliană a raportat, de asemenea, că se presupune că există 20-30 de celule ISIL în Israel, iar 12 presupuși susținători ISIL au fost arestați luni seara în nordul Israelului.

Cu toate acestea, Abdelfattah a susținut că grupul nu a fost până acum deosebit de activ în Israel sau în Cisiordania și Gaza ocupată și că există puține dovezi de creștere a sprijinului pentru organizație.

”Nu există o prezență clară a grupului în Palestina, există indivizi care au fost arestați pe presupusa asociere. Marea majoritate a palestinienilor detestă grupul și îi recunosc rolul în distrugerea revoltelor arabe din regiune”, a mai spus Abdelfattah.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel