Amenzi în construcții. Ce pregătește Inspecția Muncii

Vlad Manolache / 17 ian 2019 / 16:20 Salveaza PDF Comentarii
Constructii
Descriere foto: Constructii

Inspecția Muncii anunță amenzi usturătoare pentru constructorii care nu oferă salariul minim brut pe țară.

Angajatorii din sectorul construcţiilor care nu respectă obligaţia legală de garantare în plată a salariului minim brut pe ţară pentru acest sector, stabilit la 3.000 de lei lunar, vor fi amendaţi cu până la 2.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Inspecţiei Muncii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin O.U.G. nr. 114/2018 la suma de 3.000 lei lunar este aplicabil tuturor salariaţilor angajatorilor care desfăşoară activităţi în sectorul construcţiilor.

Citește și: Ministerul Energiei, spor pentru minerii

Salariu minim brut nu include sporuri

 

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată de 3.000 lei lunar nu include sporuri şi alte adaosuri şi are în vedere un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

"Inspectorii de muncă vor controla aplicarea corectă a acestor prevederi şi, în cazul nerespectării obligaţiei legale de garantare în plată a salariului minim brut pe ţară în aceste domenii de activitate, se vor aplica prevederile articolului 260 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicat cu modificările şi completările ulterioare, amenda contravenţională fiind de la 300 lei la 2.000 lei", se menţionează în comunicatul transmis de Inspecţia Muncii.

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în cea de-a doua săptămână a lunii ianuarie, mai multe acţiuni de control, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 995.001 de lei (212.607 de euro). Au fost depistate 44 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 30 erau din judeţul Argeş, 18 din judeţul Arad şi 14 din Bihor, potrivit unui comunicat transmis de Inspecţia Muncii.

Citește și: Furtuni severe în California. Zăpadă de doi metri. Primele victime

 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26