Algeria: Studenţii manifestează din nou, refuză dialogul propus de către putere

Mii de studenţi şi cadre didactice au manifestat, ca în fiecare zi de marţi, la Alger, având drept cuvânt de ordine respingerea dialogului cerut de către preşedintele interimar pentru a pune capăt crizei politice provocate de mişcarea de contestare inedită cu care se confruntă Algeria începând din 22 februarie, relatează AFP.

Desemnat în conformitate cu Constituţia pe 9 aprilie, la o săptămână după demisia preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, pentru a asigura interimatul la conducerea statului timp de 90 de zile, Abdelkader Bensalah a făcut apel pe 6 iunie la dialog, în scopul de a permite organizarea unui scrutin prezidenţial pentru alegerea unui nou şef al statului. Cu câteva zile mai înainte, Consiliul Constituţional a constatat imposibilitatea organizării scrutinului pe 4 iulie, cum era prevăzut, în absenţa vreunei candidaturi admisibile. Deşi Constituţia cere ca Bensalah să predea puterea pe 9 iulie, acesta a confirmat că rămâne în post până la alegerea unui noi preşedinte, ceea ce l-a însărcinat Consiliul Constituţional.

Nici un dialog cu 'clica' (de la putere), Bensalah nu este preşedinte, au scandat studenţii care au defilat masiv pe străzile capitalei Alger pentru a 16-a zi de marţi consecutiv. Înainte de orice scrutin, mişcarea de contestare cere plecarea de la putere a persoanelor fidele lui Abdelaziz Bouteflika, printre care figurează Bensalah, şi reforme politice încredinţate unor instituţii de tranziţie. În opinia contestatarilor, desfăşurarea rapidă a unui scrutin, pentru care cei care conduc acum Algeria nu oferă nici o garanţie de transparenţă şi echitate, nu este decât un mijloc pentru pilonii aparatului lui Bouteflika de a se menţine la putere. Din cauza unei desfăşurări masive a poliţiei în zona Poştei Mari, loc de adunare al manifestanţilor, studenţii s-au strâns în Piaţa Martirilor, o vastă esplanadă situată la o distanţă de circa 1,5 km. Ei au defilat apoi fără nici un incident, în condiţiile unui important dispozitiv al poliţiei, după care s-au dispersat într-o atmosferă de calm la începutul după-amiezii, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel