Alexei Navalnîi a murit: ”s-a simțit rău după o plimbare”. Cei din lui spun că "Putin l-a ucis". Mama opozantului rus: Nu vreau condoleanțe!

Foto: Facebook Alexei Navalnîi
Foto: Facebook Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi a fost declarat mort.

UPDATE 9:

Ludmila Ivanovna Navalnaia, mama lui Alexei Navalnîi, a lansat o declarație cu privire la decesul acestuia.

"Nu vreau să aud condoleanțe", a spus ea, citată de Novaya Gazeta.

"L-am văzut pe fiul nostru în colonie pe 12 (februarie)... era în viață, sănătos, vesel", a adăugat ea, potrivit Sky News.

UPDATE 8:

Jens Stoltenberg a spus că Rusia are întrebări serioase la care să răspundă cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi, transmite Sky News.

Vorbind de la Conferința de Securitate de la München, secretarul general al NATO a spus că "nu va specula astăzi", dar a cerut Rusiei să investigheze cazul.

"Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările serioase despre circumstanțele morții sale", a spus Stoltenberg.

UPDATE 7:

Secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a confirmat că liderul de la Kremlin a fost informat despre moartea lui Alexei Navalnîi.

„Președintele a fost informat”, a spus el reporterilor.

Vladimir Putin s-ar afla acum la Celiabinsk.

UPDATE 6:

Medicii au declarat pentru Interfax că echipajul ambulanței a ajuns în șapte minute la colonia în care Alexei Navalnîi își ispășea pedeapsa, că a fost nevoie de încă două minute pentru a ajunge la pacient și că au încercat să-l resusciteze mai bine de jumătate de oră.

"Timpul de deplasare al echipajului de la ambulanță a durat mai puțin de șapte minute. Medicii au ajuns pe teritoriul coloniei la pacient în două minute. Medicii ajunși la fața locului au continuat măsurile de resuscitare pe care medicii de colonie le-au asigurat deja. Și le-au efectuat timp de mai bine de o jumătate de oră. Cu toate acestea, pacientul a murit”, ar fi transmis aceștia într-un comunicat.

UPDATE 5:

Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Alexei Navalnîi spune că dacă este adevărat faptul că Alexei Navalnîi a murit atunci înseamnă că "Putin l-a ucis".

"Nu avem niciun motiv să credem propaganda de stat. Dacă acest lucru este adevărat, atunci nu "Navalnîi a murit", ci "Putin l-a ucis pe Navalnîi" și doar atât. Dar noi nu avem încredere în ei nici cât un ban",a  scris acesta pe contul său de Twitter.

UPDATE 4:

Moartea criticului lui Putin, Alexei Navalnîi, a fost „crimă”, a spus laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov.

Muratov a mai spus că el crede că anume condițiile din închisoare au dus la decesul lui Navalnîi.

UPDATE 3:

Comisia de anchetă a Rusiei a declarat că a deschis un dosar cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi în închisoare, transmite Interfax.

"Departamentul de Investigații al Comitetului de Investigații al Rusiei... a organizat un control procedural al morții lui A. Navalny în colonia corecțională nr. 3. În conformitate cu procedura stabilită de lege, se efectuează un set de măsuri investigative și operaționale care vizează stabilirea tuturor împrejurărilor producerii incidentului", se arată într-un comunicat.

Guvernele internaționale și ONG-urile spun că această comisie de investigație din Rusia primește ordinele de la Kremlin, notează Sky News.

UPDATE 2:

Şeful de cabinet al lui Alexei Navalnîi spune că nu a avut nicio confirmare a faptului că opozantul rus a murit.

Leonid Volkov a spus că declarația Serviciului Federal al Penitenciarelor ar putea fi interpretată ca o "mărturisire" că l-au ucis în mod deliberat pe Alexei Navalnîi.

Un alt membru al echipei sale, Kira Yarmysh, spune că avocatul lui Navalnîi zboară în orașul Kharp - unde se află colonia penală IK-3 - pentru a stabili faptele.

"De îndată ce vom avea informații, o vom raporta", a spus ea.

UPDATE 1:

A apărut prima reacție de la Kremlin. Secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov a declarat că Serviciul Federal al Penitenciarelor investighează cauzele morții lui Alexei Navalnîi, dar a refuzat să ofere alte comentarii.

"În conformitate cu toate regulile actuale, FSIN este angajat în toate verificările și clarificările, adică nu sunt necesare instrucțiuni, deoarece în acest sens există un anumit set de reguli după care se ghidează FSIN", a spus el reporterilor.

Peskov susține că nu are informații despre cauza morții opozantului rus. "Personalul medical ar trebui să investigheze cumva", a spus el.

Fiind întrebat cine a raportat moartea lui Navalnîi, Peskov a spus: "A fost raportat de la Moscova", scrie Interfax.

Știrea inițială:

Opozantul rus Alexei Navalnîi a murit în închisoare, au declarat oficiali ruși.

"La 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul condamnatului", se arată într-un comunicat, scrie Sky News.

Cine a fost Alexei Navalnîi



Născut din într-un sat aflat la vestul Moscovei, Alexei Navalnîi a ajuns să devină poate cel mai înalt critic al lui Vladimir Putin. Activismul său politic, inclusiv investigațiile ample asupra corupției la nivel înalt și faptul că a candidat pentru a fi primar al Moscovei i-au dat faimă în Rusia, dar și peste hotare, motiv pentru care mulți credeau că el reprezintă o amenințare pentru Vladimir Putin.

În august 2020, lupta sa împotriva președintelui rus a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din lumea întreagă. A fost otrăvit atunci când zbura din Siberia la Moscova. Navalnîi a fost atunci transportat în comă la Berlin, acolo unde a fost salvat.

Echipa sa a acuzat Kremlinul că l-a otrăvit cu Noviciok. De altfel, medicii germani au confirmat că el a fost otrăvit cu Noviciok - un agent nervos din epoca sovietică - pentru recuperarea lui fiind necesare luni de zile, dar Kremlinul și-a negat mereu implicarea.

În ciuda pericolului, Alexei Navalnîi a ales să se întoarcă în Rusia, unde a fost ulterior arestat, condamnat pentru acuzații despre care spune că sunt motivate politic. El s-a aflat în închisorile rusești până astăzi, când a fost declarat mort.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel