UPDATE: Alertă: Poliția și armata, raid periculos în Buxelles. Cetățenii au fost avertizați

Locuitorii din centrul orașului Bruxelles au fost avertizați să nu stea la ferestre, pentru că sunt posibile schimburi de focuri. De duminică dimineața, forțele speciale desfășoară un raid în zona Grand Place, din capitala Belgiei.

UPDATE 07.00: Poliția belgiană a arestat 16 persoane în operațiunile declanșate după atacurile de la Paris din 13 noiembrie, dar nu l-a găsit pe Salah Abdeslam, bărbatul din Bruxelles suspectat că a jucat un rol-cheie în asaltul din Franța, a anunțat procurorul public la începutul zilei de luni, informează Reuters, DPA și AFP.

"Putem sublinia că nu s-au găsit arme sau explozibili. Abdeslam Salah nu a fost găsit" în timpul operațiunii și cele 19 raiduri s-au desfășurat "fără vreun incident notoriu", a precizat procurorul Eric Van Der Sypt citind un comunicat într-o scurtă conferință de presă.

Cu toate acestea, în timpul unei percheziții la un snack-bar în comuna din regiunea capitalei Molenbeek-Saint-Jean, cunoscută ca fief jihadist, un vehicul s-a îndreptat spre polițiști care au deschis focul de două ori, a adăugat Van Syrpt.

"Vehiculul a reușit să fugă dar a putut fi interceptat la Bruxelles. La bord, un individ rănit a fost arestat", a precizat, pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al parchetului, citat de France Presse, subliniind că este imposibil în acest stadiu să se spună dacă există o legătură între această arestare și ancheta în curs de desfășurare.

Purtătorul de cuvânt al parchetului a refuzat , "în interesul anchetei", să dezvăluie orice alt detaliu și să răspundă la întrebările jurnaliștilor prezenți.

"Șaisprezece persoane au fost arestate. Judecătorul va decide mâine dacă vor fi reținute în continuare", a mai anunțat procurorul Van Syrpt, citat de Reuters.

Mai mulți suspecți ai atacurilor din 13 noiembrie de la Paris, unde au fost ucise 130 de persoane și 352 rănite, au avut legături cu Bruxellesul, amintește DPA.

Știrea inițială:

Rory Mulholland, corespondentul The Telegraph în Belgia, a confirmat alerta anti-teroristă. Oaspeții hotelurilor au fost rugați să rămână în camere.

Mass media au relatat că în zona Molenbeck, unde se pare că sunt teroriști legați de atacurile din Paris, au fost desfășurate operațiuni coordonate din elicopter.

Poliția a rugat localnicii să nu dezvăluie pe rețele sociale ceea ce se observă pe străzi.

Doi teroriști sunt încercuiți și vor avea loc schimburi de focuri

Ne temem de atacuri multiple în mai multe locații, ca la Paris, avertizaseră încă de ieri autoritățile. Nivelul de alertă este cel mai mare, respectiv nivelul patru.

Brahim Abdeslam și Bilal Hadfi, doi dintre atacatorii de la Paris locuiau în Belgia. Se crede că Salah Abdeslam, fratele lui Brahim a revenit în Bruxelles la scurtă vreme după atacuri. Nu doar acesta ar fi urmărit de forțele speciale, a declarat ministrul de Interne Jan Jambon, ci mai multe ținte care nu au fost dezvăluite. Doi dintre teroriști sunt înconjurați și va avea loc un schimb de focuri, a declarat Bernard Clerfayt, primarul districtului Schaerbeek, citat de Reuters.

Întâlnirea Eurogrup nu se amână

Metro-ul, școlile și universitățile vor fi închise în cursul zilei de luni, a anunțat premierul Belgiei. Majoritatea cafenelelor și restaurantelor sunt închise. De asemenea, orașul a renunțat la organizarea tradiționalului Târg de Crăciun și la festivitățile publice de Anul Nou. În ciuda acestei situații, liderii Eurogrup se întâlnesc, luni, în capitala Europei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel