EXCLUSIV  ALEGERI PARLAMENTARE 2016. PNL, PSD, USR, PRU, PMP, UDMR, strategii de campanie

Partidele politice aplică strategii de campanie pentru a atrage voturile electoratului. Emoție, scandal, victimizare, inamic. În funcție de electoratul pe care-l vizează, fiecare partid pune în practică o tactică de campanie, sperând să agațe câțiva nehotărâți sau votanți dintr-un alt bazin electoral. 

PNL, formulă spectaculoasă prin tehnocrați

PNL ar putea angaja prin tehnocrați o formulă spectaculoasă pentru români. Liberalii critică măsurile luate de PSD în Parlament. Alina Gorghiu a afirmat, marți, că PSD vinde iluzii, considerând promisiunile de creștere a salariilor o ”crimă politică”. Măsurile economice luate de Parlament au fost criticate și din Guvern. Dacian Cioloș a declarat că Parlamentul a luat măsuri de creșteri salariale de nouă miliarde de lei, ceea ce ar duce la creșterea deficitului sau reducerea investițiilor.

În acest context, PNL ar putea merge pe varianta măsurilor morale, luate pentru ”învrăjbire”. Una dintre nedreptăți ar putea fi cea a pensiilor speciale pentru opt mii de pensionari de lux din România. La Ministerul Muncii este în lucru un astfel de proiect pentru a elimina inechitățile. Această strategie a PNL ar putea atrage pensionarii săraci din electoratul PSD către PNL. Totodată, o astfel de strategie, dacă ar fi bine promovată, ar revolta corporatiștii supărați pe electoratul format din pensionari al PSD și totodată ar atrage de partea liberală electoratul de bază al PSD, pensionarii săraci. 

PSD, ca Firea

Problema PNL ar fi dacă PSD nu ar reacționa așa cum a făcut-o Gabriela Firea în campania pentru alegerile locale. Atunci, PNL nu a avut adversar de scandal. Gabriela Firea, candidata PSD, a transmis mesaje de pace atât către Nicușor Dan, văzut ca un reprezentant al protestatarilor, cât și spre PNL, spunându-le liberalilor că ea are proiecte pentru bucureșteni, că vorbește doar pe proiecte, oricând fiind deschisă spre dialog politic. Astfel, PNL a fost lăsat fără arme, neavând adversar de scandal politic.

În schimb, dacă PSD reacționează, așa cum a făcut recent Liviu Dragnea, acid, activează electoratul PNL. 

Scandalul, pentru ALDE

PSD ar putea lăsa scandalul pentru aliați, adică pentru ALDE, care ar atrage electoratul împotriva tehnocraților, împotriva lui Traian Băsescu, în general, electoratul împotriva unor nedreptăți sau situații aduse în atenția publică de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, văzut ca un om împotriva sistemului. Programul ALDE cu privire la libertăți, creștere economică este posibil să angajeze conflictul cu PNL. 

USR, fără motor

PNL a anunțat că-l susține pentru funcția de viitor premier pe actualul premier tehnocrat, Dacian Cioloș. În plus, la DCNews Live, Alina Gorghiu nu a exclus varianta ca Dacian Cioloș să fie viitorul președinte al partidului. Premierul a purtat mai multe discuții cu liderii PNL. Astfel, USR a rămas fără motor electoral. Manevra Alinei Gorghiu, care aplică tactica Gabrielei Firea cu mesaje împăciutoare către USR, reduce la tăcere partidul lui Nicușor Dan. USR a devenit astfel vulnerabil și prea puțin vizibil pentru electorat. Nicușor Dan și Clotilde Armand fiind singurii lideri cunoscuți ai partidului, dar care nu s-au remarcat în spațiul public. 

PRU vs. UDMR

PRU merge în campania electorală cu imaginea lui Victor Ponta premier, ceea ce ar putea atrage câteva voturi de la PSD, dar mesajul PRU nu este unul contra PSD, ci unul contra USR, PRM, UDMR. PRU s-a poziționat ca un apărător al BOR- biserica fiind importantă în campanie- dar și ca un partid interesat de valorile societății românești. În campanie merge contra UDMR care vrea să apere Ardealul de România, victimizându-se propriului electorat.

PMP, tras de Băsescu

PMP, care a luat și UNPR, care la rândul său a ”înghițit” PP-DD, are o singură locomotivă: Traian Băsescu. Fostul președinte vine în spațiul public cu mesaje controversate, contrare celor pe care le făcea când era președinte al țării, și ar putea atrage din electoratul USR, al nemulțumiților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel