Alegeri Franța: Tensiuni în ultima zi de campanie

Cei doi candidați la președinția Franței, centristul Emmanuel Macron și lidera extremei drepte, Marine Le Pen, desfășoară vineri ultima zi de campanie electorală înaintea turului doi decisiv, transmit agențiile AFP și EFE, potrivit Agerpres.

Cu câteva ore înaintea închiderii oficiale a campaniei, sondajele îl confirmă pe Macron ca fiind marele favorit, el fiind cotat cu 60-62% din intențiile de vot.

Contracandidata sa, Marine Le Pen, aflată în scădere după prestația la ultima dezbatere electorală televizată, a fost primită vineri cu huiduieli în timpul unei vizite neanunțate la catedrala din Reims, oraș în nord-vestul Franței.

Macron și-a continuat și el programul electoral vineri, cu o vizită tot la o catedrală, la Rodez, în sud-vestul țării.

Perioada dintre cele două tururi a fost deosebit de agitată, punctul ei culminant fiind dezbaterea televizată care s-a transformat într-un meci de box verbal, Marine Le Pen deschizând ostilitățile încă din primul minut. Într-un sondaj difuzat a doua zi, ea a pierdut trei procente, în timp ce Macron a câștigat trei.

Într-una din ultimele ei declarații consemnate vineri de agenția EFE, Marine Le Pen l-a acuzat pe Macron că este un candidat al elitelor și oligarhiei, un politician care nu va combate criza economico-socială din Franța și nici nu se va împotrivi deciziilor cancelarului german Angela Merkel, inclusiv în ceea ce privește migrația.

Însă fostul ministru socialist, repoziționat la centru, a preferat să vorbească despre ce va face după 14 mai, data limită când actualul președinte Francois Hollande va transfera atribuțiile succesorului său.

Macron a spus că a decis pe cine va desemna premier și că lucrează încă de acum la alcătuirea echipei guvernamentale, dar a refuzat să dezvăluie numele viitorului prim-ministru. Într-o declarație dată luna trecută el a menționat că și-ar dori ca acest post să fie ocupat de o femeie. Viitorul premier va trebui să gestioneze campania pentru legislativele din iunie, când se va decide la urne dacă noul președinte va avea și o majoritate parlamentară.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel