Alegeri Chișinău 2018. Alegeri anticipate

Bogdan Bolojan / 20 mai 2018 / 16:06 Salveaza PDF Comentarii
vot
vot

Peste 139.270 de persoane au votat până la ora 15:00 în municipiul Chişinău în cadrul alegerilor anticipate pentru funcţia de primar general al capitalei Republicii Moldova, rata de participare ridicându-se la 21,98 %, conform datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală, citată de Radio Chişinău. 

Datele consiliilor electorale de circumscripţie sugerează o prezenţă redusa la urne în alegerile locale anticipate din Chişinău şi Bălţi, unde locuitorii îşi aleg primarii pentru un an. Cu toate acestea, participarea se apropie de pragul de 1/4 pentru a fi validate, informează Europa Liberă. 

Până la ora 15:00, în ambele oraşe au votat aproximativ 22% din alegători, arată transmisiunile în direct de la consiliile electorale de circumscripţie. Mai mulţi demnitari şi politicieni au făcut apel la mobilizarea alegătorilor pentru creşterea participării la aceste alegeri, considerate un test pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. 

"Riscă să cadă în mâinile socialiștilor"

Din cauza prezenţei scăzute la vot, Chişinăul riscă să cadă în mâinile socialiştilor, adică ale Federaţiei Ruse, avertizează preşedintele executiv al Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru, citat de portalul Deschide.md. 

Femeile sunt în continuare mai active, reprezentând mai mult de jumătate dintre alegătorii care s-au prezentat la urne. De asemenea, vârstnicii sunt cei mai numeroşi alegători până la această oră, cei mai mulţi dintre votanţi având vârsta cuprinsa între 56 şi 70 de ani, iar cei mai pasivi sunt tinerii cu vârsta de la 18 la 25 de ani, conform Radio Chişinău. 

Potrivit legislaţiei, pentru ca alegerile să fie declarate valide, la urne trebuie să se prezinte cel puţin o pătrime din alegătorii înscrişi pe liste. Câştiga alegerile candidatul care obţine mai mult de jumătate din voturi. Dacă nimeni nu întruneşte numărul necesar, se organizează turul doi peste două săptămâni, unde trec primii doi candidaţi cu cele mai multe voturi. Dacă alegerile sunt invalidate sau declarate nule, în două săptămâni se organizează alegeri repetate, cu aceleaşi liste electorale şi aceiaşi candidaţi. 

În afară de Chişinău, în alte şase localităţi au loc noi alegeri locale, între care la Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Republica Moldova, relatează Agerpres.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26