EXCLUSIV  ALEGERI 2016. Premierul necunoscut al PSD, pe prima pagină. Directorul INSCOP: Problema-cheie a PSD

Avem doi premieri pentru guvernul de după alegerile parlamentare din 11 decembrie. Unul este Dacian Cioloș, celălalt este premierul ”necunoscut”. 

Dacian Cioloș mai bun pentru USR decât pentru PNL

PNL și USR au intrat în campania electorală cu același premier: Dacian Cioloș. Directorul INSCOP a precizat că premierul tehnocrat are rol de ”locomotivă”, în contextul unei lipse de ”locomotive electorale” din interiorul celor două partide. Directorul INSCOP a mai afirmat că ”Dacian Cioloș este un personaj politic agreat, joacă rol de locomotivă. Din punctul meu de vedere, din sprijinirea lui Dacian Cioloș, are mai degrabă de câștigat USR decât PNL. Creșterea cu ajutorul asocierii cu Dacian Cioloș este mai mare la USR decât la PNL. Aici e vorba de o anumită capacitate de mobilizare, nu e vorba de o comparație între cele două partide, evident că USR are un electorat mai mic decât PNL, dar s-ar putea să-l controleze mai bine”. 

Descrierea premierului necunoscut

PSD a spus, înainte de campania electorală, că nu vorbește despre numele premierului, ci despre proiectul de guvernare. În plină campanie, premierul ”necunoscut” al PSD ține prima pagină a ziarelor și ridică multe semne de întrebare, atât la nivel politic, cât și în mass-media. Victor Ponta susține că viitorul premier ”a fost ministru în Guvernul meu”. Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, susține că viitorul premier ar putea fi Rovana Plumb, Orlando Teodorovici, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Doina Pană, Nicolae Bănicioiu, precizând: ”Propunerea pentru prim-ministru este un om care a fost vânat de pe vremea lui Băsescu și până acum, dar pe care nu-l punem drept țintă, dar știe toată bucătăria internă și întregul program de guvernare. Este vânat, în general, de către sistem, nu numai de către DNA. Or te cheamă direct și-ți spune că avem ceva despre tine, ori ești parte într-un dosar unde sunt alții, ori se leagă de apropiații săi. Dacă are sau nu dosar, știe tot”. În august 2015, Liviu Dragnea lansa posibilitatea unui premier femeie, dar în ”patru-cinci ani”.  Cu toate că premierul PSD este marele necunoscut al campaniei, el este prezent pe agenda mass-media, tocmai datorită curiozității pe care o stârnește. 

PSD, mai multe scenarii

Directorul INSCOP, Darie Cristea, crede că ”problema PSD-ului este că nu știe pe care dintre persoanele mai bine poziționate în partid poate să o aleagă, pentru că peste tot există o mică problemă și nu știe pe care ar percepe-o mai bine electoratul. Probabil PSD va lua decizia pe parcursul campaniei pe mâna cui vor merge. Pe de altă parte, contează foarte mult și ce rezultat vor obține PSD-ul și aliații. În momentul de față, cred că nici nu există o persoană asupra căreia PSD să se fi hotărât că o susține pentru funcția de prim-ministru, sunt mai multe scenarii, mai multe variante”. 

Culise din sondaje. ALDE și PRU, adevărata problemă pentru PSD

”Cred că pe parcursul campaniei electorale pot să apară diverse variante care să mai schimbe lucrurile, așa cum par ele la începutul campaniei, doar de aia facem marketing politic și alegeri. Cred că problema cheie pentru PSD va fi ce scor reușește să obțină ALDE, dacă PRU intră în Parlament. După cum am văzut că stau sondajele în această perioadă, pentru partidele mai noi și mai mici deocamdată trecerea pragului electoral e cel puțin incertă. O șansă să treacă pragul electoral ar avea, dintre partidele mici, PMP-ul, dar nu e sigur. În mod garantat, intră în Parlament PSD, PNL, USR, ALDE și UDMR”, a spus Darie Cristea pentru DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel