Ajutorul SUA va stimula Ucraina, dar rămân îndoieli privind aprovizionarea din 2025 - Reuters

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Administrația Biden dorește să înceapă transferul de arme și echipamente în Ucraina în zilele imediat următoare așteptatei aprobări din săptămâna aceasta. Legislația care include 60 de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev, o gură de oxigen mult întârziată pentru națiunea aflată în conflict.

Ajutorul va ajunge mult mai târziu decât sperase Ucraina - care se confruntă cu o scădere a munițiilor și este copleșită de un nou asalt rusesc - și analiștii avertizează că nu există nicio garanție că vor veni mai multe.

Cu toate acestea, oficialii și experții sunt de acord că proiectilele de artilerie, rachetele ghidate și sistemele de apărare antiaeriană vor schimba perspectiva militară pentru Ucraina.


"Cu stimulul care va veni din asistența militară, atât practic, cât și psihologic, ucrainenii sunt în întregime capabili să se mențină până la finalul lui 2024 și să contrazică viziunea arogantă a lui Putin că timpul îi este favorabil," a spus directorul CIA, William Burns, joi, la Forumul Bush Center despre Leadership din Dallas.

Munițiile, interceptoarele pentru sistemele de apărare antiaeriană și armele cu rază lungă de acțiune pot începe să fie mutate "în câteva zile" odată ce proiectele de lege devin legi, a spus un oficial american.


"Nu vor exista întârzieri sau blocaje din partea SUA," a declarat oficialul.


La mai mult de doi ani de la invazia cu forțe complete a Rusiei, Ucraina a pierdut teritoriu în partea de est a țării, iar Rusia a intensificat bombardamentele asupra orașelor și satelor din spatele liniilor frontului în contextul unei încetiniri a asistenței militare occidentale.


Ajutorul pentru Ucraina a fost blocat timp de luni de zile din cauza obiecțiilor unor parlamentari republicani de extremă dreapta din Camera Reprezentanților a SUA.


Sâmbătă, Camera a adoptat un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care furnizează asistență de securitate pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Acum se îndreaptă spre Senat și se așteaptă să fie adoptat săptămâna aceasta, deschizând calea pentru ca președintele Joe Biden să-l semneze în lege.


În weekend, Zelenski a salutat avansarea pachetului de ajutor în Camera Reprezentanților și a cerut de mai multe ori parlamentarilor să adopte rapid proiectul de lege în Senat pentru a se putea face transferul armelor rapid.

Administrația Biden finalizează următorul său pachet de asistență pentru Ucraina astfel încât să poată anunța noua tranșă de ajutor imediat după ce proiectul de lege devine lege pentru a satisface nevoile urgente ale câmpului de luptă al Ucrainei, a declarat un oficial de la Casa Albă.


Incertitudini politice


După 2024, Ucrainei îi stau în față incertitudini.


Acestea includ posibilitatea realegerii fostului președinte al SUA, Donald Trump, care a exprimat scepticism față de sumele mari de ajutor acordate Ucrainei și a întrebat cât de repede pot crește industria de apărare americană și europeană producția de arme.

"Ucraina trebuie să folosească 2024 pentru a-și reconstrui forțele pentru un război lung," a spus Max Bergmann, directorul programului pentru Europa, Rusia și Eurasia de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.


"Obiectivul Europei ar trebui să fie acela de a se pune în poziția de a umple potențialul gol lăsat de Statele Unite în cazul în care acestea nu mai trec o lege suplimentară," a spus el.

"Dacă America merge prima, atunci alte țări se simt mult mai confortabil să adauge la aceste aprovizionări," a spus Pryce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel