AIEA: Iranul a lansat îmbogăţirea uraniului în instalaţii centrifugale avansate

Iranul a lansat procesul de îmbogăţire a uraniului în una dintre centrifugile sale recent instalate, o nouă etapă a reducerii angajamentelor luate de Teheran în cadrul acordului din 2015 privind programul său nuclear, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), transmite AFP.

Potrivit unui raport AIEA, centrifugile avansate instalate la obiectivul de la Natanz sunt pe cale să treacă, sau sunt pregătite pentru a trece, la îmbogăţirea uraniului.

Centrifugile în curs de a acumula uraniu îmbogăţit sunt 20 de modele de tip IR-4 şi două cascade totalizând 30 de modele de tip IR-6, precizează raportul citat de AFP.

Acordul din 2015 nu autorizează Teheranul să producă uraniu îmbogăţit decât cu centrifugi de primă generaţie (IR-1). Instalarea centrifugilor în cascadă permite accelerarea procesului de îmbogăţire.

La 7 septembrie, Iranul a anunţat instalarea unor centrifugi avansate înainte de a-şi creşte stocul său de uraniu îmbogăţit, care din iulie depăşeşte limita (300 kg) fixată de acordul de la Viena din 2015.

Acest pact, semnat între Teheran şi marile puteri, printre care SUA, a fost denunţat în mai 2018 de preşedintele american Donald Trump. De atunci, Washingtonul a reintrodus sancţiuni economice contra Iranului, în numele unei politici de presiune maximală ce are drept scop constrângerea Teheranului să negocieze un nou acord.

Începând din luna mai, Iranul şi-a sporit stocul de uraniu îmbogăţit dincolo de limita fixată de acord şi îmbogăţeşte acest element chimic la 4,5%, nivel superior plafonului fixat (3,67%), dar încă departe de pragul necesar pentru o utilizare militară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel