Adrian Năstase: Iohannis a învăţat de la Băsescu şmecheria cu referendumul

Traian Băsescu - Klaus Iohannis
Traian Băsescu - Klaus Iohannis

"Klaus Iohannis a învăţat de la Băsescu şmecheria cu referendumul consultativ fixat odată cu alegerile. Emoţia publică generată de o anumită temă are ca scop să aducă voturi suplimentare echipei susţinute de preşedinte", apreciază Adrian Năstase.

"Basescu nu avea nevoie de o schimbare a Constitutiei pentru a stabili numarul parlamentarilor la 300- asta se putea face prin lege. Constitutia nu prevede numarul parlamentarilor. Dar era vorba de un subiect „pasional”.

Presedintele Iohannis a preluat aceasta smecherie, vizand o tema populara (amnistia, gratierea colectiva), cu finalitate de revizuire constitutionala. Referendumul era si o modalitate de a ocoli prevederile Constitutiei – care nu ofera presedintelui initiativa de revizuire – si de a realiza acest obiectiv prin referendum consultativ+initiativa legislativa de revizuire (procedura incorecta). Asa incat a indus in eroare parlamentul, cerand un aviz general si a formulat o intrebare ce leza drepturile si libertatile fundamentale, in afara limitelor de revizuire a constitutiei – asa cum, in unanimitate, a aratat CCR", a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Câinele de pază al democraţiei, din partea PSD, să fie mai vigilent!

"In ghidul referitor la referendumuri, elaborat de Comisia de la Venetia, se arata, in mod corect, ca validitatea textelor supuse refendumului trebuie controlata anterior votarii. Am afirmat si eu acest lucru inainte de referendum. Asa incat ma bucur ca Florin Iordache a inaintat o initiativa legislativa care sa precizeze acest lucru pentru cei care nu au citit Ghidul Comisiei de la Venetia.

Cred ca ar fi necesar ca, in perioada aceasta, cainele de paza al democratiei, din partea PSD, sa fie mai vigilent!", a mai scris Adrian Năstase pe blog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel