Activiști amendați pentru apelarea 112. Mihai Goțiu scrisoare deschisă pentru Carmen Dan

Senatorul Mihai Goțiu a adresat o scrisoare deschisă ministrului de Interne Carmen Dan, după ce mai mulți activiști ar fi fost amendați pe motiv că au sunat la 112, după amenințări primite din partea mai multor angajați ai unei companii miniere.

Iată scrisoarea semnată de Mihai Goțiu:

"Stimată doamnă ministru Carmen Dan,

Vă semnalez prin această interpelare un caz extrem de grav, petrecut în continuarea incidentului care a avut loc pe data de 28 martie 2017, în comuna Certeju de Sus, din județul Hunedoara, pe care l-am detaliat și într-o interpelare adresată în urmă cu o lună primului-ministru. La data respectivă, un grup de activiști de mediu din cadrul rețelei Mining Watch România au fost blocați și amenințați pe un drum public de către angajați ai companiei miniere Deva Gold, sub pretextul că s-ar afla pe un drum privat. O înregistrare video cu sute de mii de vizualizări pe rețele sociale stă dovadă a acestui moment.

După cum am arătat și în interpelarea adresată premierului, chiar și dacă s-ar fi aflat pe un drum privat, acest lucru nu ar fi justificat sechestrarea și amenințarea activiștilor, angajații companiei putând apela la Poliție și justiție pentru o eventuală tulburare de posesie.

În așteptarea unui răspuns din partea premierului, mă adresez d-voastră cu informații suplimentare, apărute ulterior primei interpelări. În timpul incidentului, activiștii care au fost blocați și amenințați au apelat la 112. Conform acestora, agenţii de la postul de Poliţie din Certeju de Sus ajunși la fața locului au manifestat pe tot parcursul dialogului o atitudine părtinitoare faţă de oamenii de la Deva Gold. Agenţii le-au spus activiştilor că din cunoştinţele lor drumul respectiv este privat (deşi există hărţi făcute chiar de Deva Gold care arată că drumul este DC 24 A, drum comunal), nu au legitimat toate persoanele reprezentante ale Deva Gold, deşi de cealaltă parte toţi activiştii au fost legitimaţi, nu au indeintificat persoana care a smuls telefonul unui activist, ci au aşteptat minute bune ca acea persoană să părăsească locul incidentului. Întrucât activiştii au cerut să depună o plângere penală pentru faptul că le-a fost blocat accesul pe acel drum public şi faţă de amenințările și agresiunile la care au fost supuși, agenţii de poliţie i-au invitat pe aceştia la secţie pentru declaraţii.

[citeste si]

Ce este cu adevărat revoltător, este faptul că pe data de 20 aprilie 2017, activistului de la Mining Watch care a apelat la 112, i-a fost remis un proces verbal de contravenție, prin care era înștiințat de faptul că a fost amendat cu suma de 1.000 de lei pentru apelarea abuzivă a serviciului de urgențe!

Stimată doamnă ministru, dincolo de problemele de formă și de fond legate de întocmirea procesului verbal (care vor fi contestate în instanță), ideea amendării cuiva care a sunat la 112 reprezintă o gravă problemă de înțelegere și aplicare a legii! Înregistrarea video prezintă dovezi dincolo de orice dubiu ale blocării drumului de către angajații companiei, cu o mașină Dacia Duster, ale amenințărilor verbale la care au fost supuși activiștii și ale agresării bunurilor acestora. Ce ar fi trebuit să facă activiștii într-un astfel de moment? Să înceapă o încăierare cu angajații companiei? Să-și cheme niște prieteni de la sala de forță ori să apeleze la 112?

Stimată doamnă ministru, înțelegeți care vor fi reacțiile de iritare și toate consecințele după ce va deveni de notorietate publică faptul că cetățenii care sună la 112 în timpul unor agresiuni sunt amendați de Poliție? Sau asta e noua strategie a Poliției: să demotiveze cetățenii să apeleze la 112, lăsându-i să-și rezolve problemele între ei după principiul celui mai puternic?

Stimată doamnă ministru, întrebările de mai sus nu sunt retorice. Aștept răspuns la ele, la fel cum așteaptă și opinia publică. De asemenea, aștept efectuarea unei anchete interne legate de modul în care au acționat agenții secției de Poliție din Certeju de Sus pe parcursul incidentului și considerentele pe baza căruia i-au amendat pe activiștii care le-au solicitat protecția apelând la 112!

Aștept răspunsurile de la întrebările de mai sus și rezultatele anchetei interne în scris," își încheie Mihai Goțiu scrisoarea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel