Acord nuclear. Iranul renunță la angajamente: Nu suntem într-o poziție slabă

Rachete
Rachete

 Un vicepreşedinte al parlamentului iranian a salutat duminică decizia Teheranului de a renunţa la unele angajamente asumate în acordul internaţional privind programul nuclear, într-o atmosferă de tensiuni exacerbate cu Washingtonul care s-a retras din tratat şi sancţionează din nou Iranul, relatează AFP.

"Decizia oportună a Republicii Islamice referitorare la angajamentele faţă de JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action, acordul nuclear) arată că Iranul nu se află într-o poziţie slabă", a spus într-un discurs în parlament Ali Mottahari, citat de agenţia oficială Irna.

Teheranul a anunţat miercuri că suspendă aplicarea 'unora' dintre 'angajamentele sale' luate în acest acord care urmăreşte să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică şi pe care preşedintele american, Donald Trump, l-a denunţat unilateral în urmă cu un an.

Iranul a făcut astfel cunoscut că a decis să nu-şi mai limiteze rezervele de apă grea şi uraniu îmbogăţit, revenind asupra restricţiilor consimţite în cadrul acordului pe care l-a încheiat, în iulie 2015, la Viena, cu Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania.

SUA s-au retras 

După retragerea Statelor Unite, celelalte ţări au rămas părţi la acest pact.

Acordul a permis Iranului să obţină ridicarea unora dintre sancţiunile internaţionale, dar reintroducerea sancţiunilor americane afectează profund economia sa şi relaţiile comerciale cu celelalte ţări semnatare ale acordului.

Teheranul le-a dat un termen de două luni europenilor pentru a-şi pune în aplicare promisiunile de a proteja sectoarele bancar şi petrolier împotriva sancţiunilor americane, în caz contrar Republica Islamică ameninţând să renunţe la angajamentele luate în cadrul acordului.

Decizia iraniană a "provocat poziţii contradictorii în Statele Unite, pe de o parte ei trimit un portavion, iar pe cealaltă parte Trump insistă să îl căutăm la telefon", a mai spus vicepreşedintele parlamentului iranian.

El a adăugat că "două elemente: rezistenţa şi unitatea" vor ajuta Iranul să treacă peste "circumstanţele actuale dure".

Sâmbătă, preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a lansat un apel facţiunilor politice iraniene să se unească pentru a depăşi "un război fără precedent în istoria revoluţiei noastre islamice"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel