Acad. Zamfir, noul vicepreședinte CNMR. Laserul de la Măgurele, în pericol: Avertisment pentru Ministrul Cercetării și ambasadorii Italiei și Franței

Astăzi, 07.05.2019, o delegație a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), condusă de către Alexandru Cumpănașu, în calitate de președinte, a efectuat o vizită de lucru și documentare la sediul Laserului de la Măgurele - Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), alături de alți colegi din conducerea CNMR.

Cu ocazia vizitei, delegația CNMR a reiterat importanța și asumarea din partea societății a acestui proiect și își reiterează sprijinul pentru academicianul Nicolae Victor Zamfir, unul dintre cei mai importanți cercetători și savanți din toate timpurile pe care i-a dat România. În cadrul discuțiilor, reprezentanții ELI-NP, au prezentat conducerii CNMR atât rezultatele excepționale obținute până în prezent, cât și problemele actuale cu care se confruntă.

Cercetările efectuate la Măgurele pot, dacă nu sunt blocate de interese obscure, să facă din România unul dintre cele mai avansate centre de furnizare de soluții, inclusiv în domeniul medicinii și protecției mediului. Fiind singurul proiect cunoscut la nivel internațional al României de după 1989, CNMR va acționa prin intermediul tuturor membrilor săi pentru eliminarea tuturor obstacolelor în procesul de obținere a uluitoarelor progrese științifice ce pot salva milioane de vieți și pot îmbunătăți viața planetei. Dintre soluțiile anticipate ale ELI-NP amintim:

- vindecarea tumorilor prin acționarea exclusiv asupra țesutului canceros;
eliminarea reziduurilor rezultate în urma activităților nucleare în decurs a câteva zeci de zile, față de milioane de ani cum este în astăzi;

- identificarea și localizarea acțiunii procesului de chimioterapie în vindecarea bolilor grave. În prezent, aproximativ 25% dintre bolnavii care sunt supuși tratamentului prin chimioterapie nu beneficiază de niciun efect pozitiv în urma aplicării acestuia datorită imposibilității localizării exacte a modului în care acționează procesul asupra organismului. Prin cercetările de la Măgurele se va putea identifica exact impactul și localizarea efectului chimioterapiei și totodată se vor elimina tratamentele inutile asupra celor 25% dintre pacienți menționați și identificarea altor tratamente care să dea rezultate.

Laserul de la Măgurele, victima unor jocuri interne 

Proiectul Laserului de la Măgurele se află într-un stadiu avansat de execuție, iar succesul acestuia l-a făcut să devină victima unor jocuri interne și miza unor bătălii internaționale.

Anton Hadăr: „Îi solicit domnului ministru Nicolae Hurduc deblocarea de urgență a proiectului Laserului de la Măgurele prin semnarea actului adițional ce dă posibilitatea finalizării ultimei etape în procesul de consolidare a Laserului, în caz contrar, îi solicit demisia domnului ministru Hurduc pentru blocarea uriașului proiect de cercetare. Academicianul Nicolae Zamfir, prin experiența și expertiza dobândită, reprezintă garantul succesului acestui proiect, iar orice ingerință în activitatea științifică sau managerială a Centrului de la Măgurele va fi tratată cu maximă seriozitate și gravitate de către Federația Națională Sindicală „Alma Mater". Îi urez și eu bun-venit și succes domnului academician Nicolae Victor Zamfir în cadrul CNMR și vă asigur că Domnia Sa și Laserul de la Măgurele reprezintă cauze pentru care merită să luptăm."

Solicitare în numele CNMR

Alexandru Cumpănașu: „Vizita de astăzi, 07.05.2019, la Centrul de la Măgurele a reprezentat unul dintre cele mai importante momente din viața CNMR. Am înțeles cu această ocazie că România poate, prin intermediul academicianului Zamfir și echipei dumnealui, să repună România pe harta științifică a lumii. CNMR avertizează toți factorii decidenți că blocarea acestui proiect și permiterea furtului tehnologic în beneficiul altor state va fi tratată de CNMR drept înaltă trădare și crimă împotriva națiunii române. Sunt convins că factorii decidenți (politici și administrativi) vor înțelege cu această ocazie, că interesul României primează în fața unor interese meschine ale Italiei și Franței. Forțarea continuării unui contract cu un concern italiano-francez, ce nu și-a îndeplinit deloc obligațiile față de statul român, ba mai mult există suspiciuni de furt tehnologic în vederea construirii unui centru similar în Italia, ar reprezenta un atac la securitatea națională a statului român și acceptarea într-un mod persiflant, a umilirii cercetătorilor români, a căror muncă, devotament și cunoștințe le-am putut observa în cursul vizitei de astăzi.

În perioada următoare, vom solicita în numele CNMR, întâlniri cu toți factorii decidenți astfel încât în mod total transparent aceasta problemă să fie rezolvată. Avertizez în același timp reprezentanții diplomatici ai celor două state să își redirecționeze vizitele și presiunile în favoarea firmelor franceze și italiene ce nu și-au onorat contractul. Îi urez marelui savant și academician Zamfir bun-venit în rândul specialiștilor CNMR în calitate de vicepreședinte CNMR pentru Știință. Este o deosebită onoare pe care acesta o face CNMR, apartenența acestuia fiind în calitate de persoană privată fără vreo legătură directă cu calitatea de Director al ELI-NP. Reamintim că vicepreședinții CNMR sunt profesioniști care și-au pus expertiza acumulată la dispoziția românilor ori de câte ori statul român a avut nevoie. Îl asigur pe dl. Zamfir că vom apela de fiecare dată la Domnia Sa și vom acționa pentru a apăra profesioniștii și valorile românești."

Cu ocazia vizitei, domnul academician Nicolae Victor Zamfir, a acceptat poziția de vicepreședinte CNMR pentru Știință în calitate de persoană privată și expert cu recunoaștere internațională fără dubiu având în vedere că a primit numeroase distincții și premii (Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Ofițer, „Honorable Doctor", membru al Societății Europene de Fizică, Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, etc) și a ocupat o multitudine de funcții dintre care amintim: „membru titular al Academiei Române", „membru al Consiliului Științific FAIR", „Director ELI-NP", „reprezentant al României în Consiliul Științific CERN", etc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel