Abrogare OUG. Monica Macovei, prima reacție

monica macovei
monica macovei

Noua ordonanță a Guvernului Grindeanu trebuie să abroge în totalitate OUG 13/2017 și să fie ''fără ambiguități juridice, fără să ne păcălească'', a menționat, printr-un comunicat europarlamentarul Monica Macovei, scrie Agerpres.

Potrivit acesteia, guvernanții trebuie ajutați să facă o nouă ordonanță de urgență exact cum le-a cerut poporul.

Titlul noii OUG: Ordonanță de Urgență pentru abrogarea OUG 13/2017 (în totalitate) și modificarea unor dispoziții din Codul de procedură penală. (...) Refuzăm titluri de genul: anulare, revocare, prorogare etc. Acceptăm numai abrogare, susține Monica Macovei.

Referitor la textul noului act normativ, ea a spus că acesta ar trebui să cuprindă (a) Articolul 1: 'Se abrogă OUG 13/2017', pentru că numai așa noua ordonanță de urgență împiedică intrarea în vigoare a modificărilor Codului Penal, programate pentru 9 februarie 2017, și limitează în timp, până în momentul adoptării noii OUG, a modificărilor la Codul pe Procedură Penală. De la data adoptării noii OUG, modificările Codului de procedură penală nu mai sunt în vigoare. Evident, noua OUG trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial, până pe 8 februarie cel târziu și trimisă în aceeași zi Parlamentului, a menționat europarlamentarul.

Articolul 2: 'Se modifică următoarele articole din Codul de Procedură Penală (enumerate), după cum urmează:...' și se scriu, în noua OUG, textele în vigoare înainte de OUG 13/2017 la toate articolele din Codul de procedură penală modificate de OUG 13/2017, reiese din comunicat. Acest lucru este necesar pentru că, după ce OUG 13/2017 este abrogată în totalitate, trebuie modificate, prin noua OUG, textele din Codul de procedură penală care au intrat deja în vigoare la 1 februarie 2017 și care astăzi fac parte din Codul de procedură penală, potrivit Monicăi Macovei, scrie Agerpres.

Ea a mai spus că este important de știut că OUG 13/2017 va fi oricum dezbătută și supusă votului în Parlament și, ca să se îndeplinească voința sutelor de mii de români care protestează de 5 zile, ea trebuie respinsă de ambele camere ale Parlamentului. Protestele nu trebuie să se încheie înainte de respingerea OUG 13/2017 de Parlament. Ca să nu ne păcălească., a afirmat Macovei

Trebuie retrasă și grațierea

După respingerea definitivă a OUG 13/2017, se va dezbate în Parlament noua OUG promisă, redusă la modificările aduse Codului de procedură penală, deja intrate în vigoare și care trebuie modificate prin noua OUG. Aceasta trebuie să fie ordinea, se precizează în documentul citat.

În ceea ce privește proiectul de grațiere, depus în Parlament în procedură de urgență, trebuie retras de Guvern, pentru că CEDO nu a cerut niciodată grațierea ca soluție la condițiile proaste de detenție din unele penitenciare, ci a cerut îmbunătățirea condițiilor de detenție, accesul real la îngrijire medicală sau eliminarea abuzurilor asupra deținuților. În niciun caz o decizie pilot a CEDO nu va obliga România la plata unor despăgubiri, ci îi va da un termen de rezolvare a problemelor sistemice existente de peste 20 ani în Romania. Amintiți-vă de decizia pilot împotriva României pe proprietate, unde nu s-au dispus despăgubiri, ci luare de măsuri pentru o legislație și practică unitare și coerente, a mai spus europarlamentarul Monica Macovei.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy