A avut loc prima reuniune a Comunităţii Politice Europene a celor 44 de ţări europene

Facebook Emmanuel Macron
Facebook Emmanuel Macron

Summitul ţărilor Uniunii Europe a fost de data aceasta prefaţat de o primă ediţie a unui nou format de cooperare, Comunitatea Politică Europeană, în care lideri dintr-un total de 44 de ţări de pe continent, cu care Uniunea întreţine relaţii speciale, au discutat mijloacele de întărire a unităţii europenilor în faţa multiplelor crize cu care se confruntă. 

Ideea i-a aparţinut preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi a permis inclusiv liderului de la Eysées, numeroase discuţii bilaterale.

Preşedintele Emanuel Macron şi-a văzut visul împlinit, şi anume prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, idee pe care el a propus la începutul anului când Franţa a deţinut preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. O întâlnire într-un format inedit. 44 de ţări europene, adunate în jurul aceleiaşi mese, în timp ce bătrânul continent este terenul unui război de ocupaţie declanşat de Rusia, ce provoacă enormă îngrijorare şi numeroase consecinţe economice pentru toţi locuitorii săi. În contextul actual al crizei energetice căreia europenii trebuie să îi facă faţă, mai ales în sezonul rece, preşedintele Macron a propus o strategie integrată în materie de energie, la care să fie conectate şi ţări europene care nu sunt încă membre ale Uniunii, transmite Rador.

"Să ne coordonăm pentru a reduce preţul energiei, ceea ce facem deja la nivelul Uniunii, dar am avut dezbateri interesante şi cu ceilalţi. În jurul mesei s-au adunat mai multe ţări europene producătoare de gaz şi voi cita cel puţin două: Norvegia şi Azerbaijan. O strategie integrată va fi o veritabilă armă colectivă pentru noi, de diversificare a achiziţiilor şi de reducere a dependenţei de puteri care nu au aceleaşi valori cu ale noastre. În acelaşi timp, avem nevoie de îmbunătăţirea conexiunilor electrice şi de a dezvolta mai puternic în viitor energiile regenerabile", a transmis Emmanuel Macron.

Gazele importante din Norvegia sau SUA, mai scumpe decât cele din Rusia 

Liderul francez a atras atenţia că preţul gazelor importate acum din Norvegia sau din Statele Unite este mult mai scump decât era cel rusesc şi a propus negocieri cu aceste două ţări pentru a obţine preţuri mai mici. Preşedintele Franţei a propus, de asemenea, o supraveghere împreună, ţări ale Uniunii, dar şi cele invitate în comunitatea politică a regiunilor generatoare de potenţiale conflicte: "Marea Neagră, Marea Baltică, Marea Nordului, Caucazul sunt zone expuse unor puteri regionale necooperante", a afirmat Emanuel Macron.

În timp ce toate cele 44 de ţări prezente au condamnat agresiunea Rusiei asupra vecinului său şi şi-au reînnoit sprijinul pentru Ucraina, Franţa şi-a anunţat intenţia de a creşte contribuţia la furnizarea de ajutor militar, în strânsă coordonare cu partenerii europeni. Parisul ar urma să trimită încă 12 tancuri CEZAR, cele mai performante vehicule militare ale industriei de apărare franceze, extrem de mobile şi de un înalt nivel tehnic, ce se vor alătura celorlalte 18 trimise anterior. La acestea se adaugă alte 20 de vehicule blindate, carburant şi echipamente individuale pentru soldaţi.

Preşedintele Emanuel Macron a profitat la summitul de la Praga pentru a lămuri numeroase probleme în cadrul întâlnirilor bilaterale. Astfel, el i-a cerut omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, să participe la sistemul de sancţiuni impus Rusiei de către Occident şi să nu permită ocolirea acestora. Liderul francez a reuşit să aducă la aceeaşi masă de discuţii cei doi eterni adversari din estul Europei, Armenia şi Azerbaijan, de la care a obţinut promisiunea că îşi vor respecta reciproc suveranitatea şi integritatea teritorială.

Cele două ţări au acceptat ca o misiune de pace civilă a Uniunii Europene să supravegheze începând chiar de luna aceasta graniţa lor comună, pentru a le ajuta să-şi delimiteze frontierele şi să-şi normalizeze relaţiile. Acest rezultat este cu atât mai important, cu cât europenii au mare nevoie de importuri de petrol şi gaz din Azerbaijan. Nu în ultimul rând, după întâlnirea cu premierul britanic, Elizabeth Truss, preşedintele Macron a obţinut calificativul de prieten din partea acesteia. Relaţiile franco-britanice intră într-o nouă fază, a asigurat el, în care dialogul este foarte important, ca şi proiectele comune pentru unitatea continentului, după perioada tulbure de după Brexit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel