Moscova ţine ostatic Consiliul de Securitate în dosarul Siriei. Vezi cine a spus

power
power

Comunitatea internaţională nu trebuie să lase regimul sirian "să batjocorească normele internaţionale", utilizând arme chimice, deoarece "protectorul" său rus blochează Consiliul de Securitate, a subliniat,  joi, ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power.  "Armele chimice nu trebuie să devină un instrument de război sau de teroare în secolul XXI", a mai spus oficialul american.

Statele Unite "sunt de părere că Consiliul de Securitate trebuie să îşi asume responsabilităţile şi să acţioneze" în Siria şi au propus fără rezultat Consiliului de Securitate numeroare proiecte de text în ultimii doi ani şi jumătate, a amintit Power. Însă, a adăugat aceasta, "sistemul a protejat prerogativele Rusiei, protectorul unui regim care realizează cu cinism atacul chimic cel mai grav din ultimul sfert de secol".

 "Chiar şi după ce (Damascul) a ignorat deschis normele internaţionale care interzic utilizarea armelor chimice, Rusia continuă să ia Consiliul ostatic şi se sustrage obligaţiilor sale internaţionale, inclusiv celei de semnatar al Convenţiei internaţionale cu privire la armele chimice", a declarat aceasta.

 Power a minimalizat recentele declaraţii aparent mai conciliatoare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care nu exclude apelarea la Consiliu dacă obţine probe de necontestat ale vinovăţiei Damascului.

"Nu există nimic în relaţiile cu colegii noştri ruşi care să ne poată incita la optimism şi nu am văzut nimic în declaraţiile preşedintelui Putin care să sugereze că ar exista o posibilitate de progres în Consiliul de Securitate", declară aceasta.

Reafirmând că soluţia pe termen lung în Siria nu poate fi decât una politică şi nu militară, aceasta a apreciat ca fiind slabe şansele de a organiza conferinţa de pace numtă Geneva 2 în circumstanţele acutale. "După un atac cu gaze chimice, ar fi extrem de dificil pentru cele două părţi să se aşeze" la masa negocierilor, mai ales pentru opoziţie, a subliniat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel