A fost descoperită o nouă placă tectonică

Specialiştii susţin că descoperirea îi va ajuta să reconstituie istoria Mării Filipinelor şi a regiunilor înconjurătoare.

Placa Est-Asiatică a fost identificată de către geologi, folosind imagini create cu ajutorul datelor obţinute din cercetarea cutremurelor. În regiunea în care structura s-a aflat a existat o întindere de apă, până în urmă cu aproximativ 52 de milioane de ani, cu puţin timp după dispariţia dinozaurilor din zonă. 

Marea Filipinelor se află la intersecţia plăcilor tectonice ale Pacificului, Indo-Australiană şi Euroasiatică, din care s-a desprins, în urmă cu aproximativ 55 de milioane de ani, Placa Filipinelor. În timpul procesului de separare, Placa Filipinelor a intrat în coliziune cu Placa Est-Asiatică, provocând scufundarea unei părţi din ea în interiorul mantalei Pământului. 

Plăcile care au format Placa Est-Asiatică au fost identificate de către oamenii de ştiinţă cu ajutorul tehnicii cunoscute sub numele de tomografie seismică. Cu ajutorul acesteia, specialiştii analizează undele seismice pentru a determina viteza cu care acestea se deplasează în interiorul Pământului, scrie descopera.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel