Zeci de mii de musulmani cer arestarea unui lider creștin

Tudor Curtifan / 02 dec 2016 / 13:04 Salveaza PDF Comentarii

Zeci de mii de musulmani s-au adunat vineri, la Jakarta, pentru a cere arestarea guvernatorului capitalei indoneziene, inculpat pentru blasfemie.

Mulțimea s-a reunit în centrul capitalei, în prezența unui important dispozitiv de securitate — 22.000 de polițiști și militari, la protest fiind așteptate circa 150.000 de persoane.

Guvernatorul Jakartei, Basuki Thahaja Purnama, supranumit Ahok, a provocat un val de contestare în țara musulmană cea mai populată din lume după luarea sa de poziție controversată asupra islamului, în plină campanie pentru realegerea sa în februarie 2017, într-un scrutin care se anunță strâns, scrie Agerpres.

Dublu minoritar — creștin și de origine chineză — Ahok a declarat, la sfârșitul lui septembrie, că interpretarea dată de unii teologi musulmani (ulema) unui verset al coranului, potrivit căruia un musulman nu trebuie să aleagă decât un conducător musulman, este eronată. În fața polemicii provocate de declarațiile sale, el s-a scuzat, dar mânia nu a scăzut. În noiembrie, el a fost inculpat pentru blasfemie.

"Tot ce vrem este justiție, iar prin justiție vreau să spun arestarea lui Ahok", a declarat Ricky Subagia, un manifestant venit de la Garut, un oraș la 200 de km de Jakarta.

Organizatorii au promis o manifestație pacifistă după o primă adunare de masă, pe 4 noiembrie, la Jakarta, care s-a terminat la căderea nopții prin violențe. O persoană a murit după o criză de astm și alte câteva sute au fost rănite.

Președintele indonezian, Joko Widodo, a lăsat să se înțeleagă a doua zi că adunarea a fost orchestrată în cadrul campaniei electorale pentru alegerea guvernatorului în februarie, declarând că "responsabili politici" au fost în spatele evenimentelor.

Guvernatorul creștin al Jakartei, care își devansa în mare măsură concurenții în sondaje înaintea acestui caz de blasfemie, și-a văzut cota de popularitate în degringoladă și se găsește pe poziția a doua în ultimele cercetări sociologice.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28