Washingtonul avertizează trupele ruse desfăşurate în Kazahstan

Violenţele din Kazahstan, soldate cu cel puţin 225 de morţi (procuratura)
Violenţele din Kazahstan, soldate cu cel puţin 225 de morţi (procuratura)

Statele Unite au avertizat joi trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan pentru a sprijini puterea care se confruntă cu revolte, împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de 'preluare a controlului' asupra instituţiilor ţării, informează AFP. 'Statele Unite şi, sincer, întreaga lume monitorizează orice posibile încălcări ale drepturilor omului.

Şi monitorizăm, de asemenea, orice act care poate pune bazele unei preluări a controlului asupra instituţiilor Kazahstanului', a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de un protest care a izbucnit duminică în vest după o creştere a preţului gazelor şi s-a extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei 'forţe colective de menţinere a păcii' a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei. 'Facem apel la forţele de menţinere a păcii şi de ordine ale CSTO să respecte drepturile omului pentru a sprijini o soluţie paşnică', a insistat Ned Price.

Vezi și: Proteste în Kazahstan. Imaginile dezastrului care fac înconjurul lumii / video

'Sperăm că guvernul Kazahstanului va fi capabil să răspundă la problemele care sunt, în mod fundamental, de natură economică şi politică', a adăugat el. El a asigurat că Statele Unite sunt pregătite să acorde sprijinul lor în calitate de 'partener al poporului şi al guvernului Kazahstanului'. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat 'a condamnat în cei mai fermi termeni posibil violenţa şi distrugerea de proprietăţi'.

Mai devreme în cursul zilei de joi, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken i-a cerut omologului său kazah, Mukhtar Tileuberdi, o soluţionare paşnică a crizei cauzate de revoltele fără precedent izbucnite în Kazahstan. Într-o convorbire telefonică, 'secretarul de stat a reiterat sprijinul deplin al Statelor Unite pentru instituţiile constituţionale şi mass-media libere şi a susţinut o soluţie paşnică, care să respecte drepturile la criză', potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel