Viola Franca, femeia care a refuzat să se mărite cu violatorul ei, încălcând o veche tradiție

Franca Viola, considerată prima italiancă care a refuzat căsătoria cu  bărbatul care a violat-o în anul 1966, are astăzi 74 de ani. 

De zeci de ani Viola a fost considerată un exemplu de emancipare de către multe femei italiene pentru că s-au opus unei practici care dăunează libertății femeilor, care a fost extrem de răspândită de secole; din același motiv, la 8 martie 2014 i s-a conferit onoarea de Mare Ofițer al Ordinului de Merit al Republicii Italiene de către președintele Italiei, Giorgio Napolitano, potrivit publicației Il Post.

Pentru a înțelege importanța alegerii Violei, trebuie amintit că până în 1981 în codul penal italian exista un articol, 544, care cu referire la infracțiunea de viol - atunci era considerată „crimă împotriva moralității și moralității publice și nu împotriva persoanei”

Articolul spunea așa: „Pentru infracțiunile prevăzute de primul capitol și de articolul 530, căsătoria pe care făptuitorul infracțiunii o încheie cu persoana vătămată stinge infracțiunea iar dacă a existat o condamnare, executarea și efectele penale încetează”.

În practică, o persoană vinovată de viol putea evita să meargă la închisoare dacă se căsătorea cu persoana pe care a violat-o.

Așa spera să facă Filippo Melodia, care la 26 decembrie 1965 a răpit-o pe Franca Viola, pe atunci în vârstă de șaptesprezece ani, apoi a ținut-o sechestrată  timp de opt zile și a violat-o de mai multe ori.

Cine este Viola Franca

Viola s-a născut în Alcamo, Sicilia, într-o familie de fermieri. Înainte de răpire și viol, ea fusese logodită cu Melodia, însă logodna a fost anulată de către tatăl fetei, Bernardo Viola, când Melodia, nepotul unui mafiot, a fost arestat pentru furt și aparținerea unei bande mafiote.

În ziua răpirii, Melodia a intrat în casa familiei Viola împreună cu alți doisprezece bărbați, care au atacat-o pe mama Violei și au răpit-o atât pe ea, cât și pe fratele ei de 8 ani, Mariano, care a fost eliberat la scurt timp după.

 La 1 ianuarie 1966, Bernardo Viola a fost contactat de rudele Melodieipentru a organiza o întâlnire în care să convină asupra căsătoriei Francei Viola cu violatorul ei. 

4. -imagine fara descriere- (franca-viola---copie_27231000.jpg)

Părinții fetei au ajuns la o înțelegere cu poliția și s-au prefăcut că acceptă nunta cu violatorul pentru a afla unde a fost ținută fiica lor. A doua zi polițiștii au pătruns în casa în care era ținută ca să o elibereze și să il aresteze pe Melodia.

Viola a refuzat căsătoria. 22 de ani de închisoare pentru violator

Franca Viola și familia ei au refuzat căsătoria , așadar Filippo Melodia a fost judecat la Trapani, în decembrie 1966. Între timp povestea devenise cunoscută la nivel național și urmată de toate ziarele. 

Procurorul a cerut 22 de ani de închisoare pentru Melodia. Avocații apărării au încercat să o discrediteze pe Viola spunând că aceasta a consimțit asupra faptulu iar faptul că probabil a avut relații sexuale chiar înainte de răpire a fost considerat un element în favoarea acestei teze.2. Sursa Foto... (viola_73844000.jpg)

Într-un final Melodia a fost condamnat la doar 11 ani. Pedeapsa a fost apoi redusă la 10 ani cu adăugarea a doi ani de ședere obligatorie lângă Modena, în Emilia-Romagna.

La Modena, Melodia a fost ucisla 13 aprilie 1978, la doi ani după ce a fost eliberat din închisoare.

Franca Viola s-a căsătorit în 1968 cu Giuseppe Ruisi: cuplul a avut doi copii.5. Sursa Foto... (franca_viola-1_53145600.jpg)

Viola încă locuiește în Alcamo.

Povestea Violei a inspirat filmul , ”Cea mai frumoasă soție” a lui Damiano Damiani (1970), cu Ornella Muti în rolul principal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel