Vîlceanu, despre creșterea pensiilor: ”Pur și simplu cred că bugetul României atât a putut în acest an, 10%”

Vâlceanu a spus care sunt soluțiile pentru sistemul de pensii.

Ministrul investițiilor Dan Vîlceanu a vorbit despre necesitatea atenuării decalajelor între pensiile persoanelor care au contribuit cu sume asemănătoare, dar au ieșit la pensie în momente diferite.

”Anul ăsta, pensiile înseamnă în România cam 8,5% din PIB, deci mai e spațiu să crești până la 9,4%, cât este procentul din PNRR. Dar nu PNRR-ul ne-a oprit, bugetul României atât a putut”, declară ministrul investițiilor, Dan Vîlceanu

”Practic, bugetul României atât își permite în acest moment”, a mai recunoscut Vîlceanu, care spune că PSD vrea să exploateze electoral problema pensiilor.

”Pentru PSD, zona pensionarilor a reprezentat și reprezintă un electorat pe care vrea să-l câștige și atunci există și subiecte politice. De altfel, vreau să spun că nu există o lege pentru reforma pensiilor, așa cum ne-am angajat prin PNRR.

Marea problemă a sistemului de pensii din România sunt inechitățile din sistem. Altfel, pensiile le poți crește ușor în fiecare an. Inechitățile sunt problema. Un pensionar care a ieșit la pensie anul ăsta are o pensie cu 30-40% mai mare decât pensionarul care a ieșit la pensie acum vreo 4-5 ani, practic ei având cam aceeași cotizație la sistemul de pensii”

De ce sunt diferențe între pensionari cu aceeași contribuție

Ministrul spune că acest lucru se întâmplă pentru că există o formulă de calcul a pensiilor care nu este unitară.

”În PNRR este prevăzută reforma tuturor pensiilor, chiar și pentru cele speciale, militare, pentru magistrați ș.a.m.d.”

Ba mai mult, Vîlceanu spune că sunt inechități și între pensiile care aparțin acelorași grupe, precum pensiile militarilor sau pensiile magistraților.

”Și în aceste sisteme găsești inechități. Un colonel care a ieșit la pensie acum, are pensia cu 40% mai mare decât un colonel care a ieșit acum 5-6 ani. Cred că aici trebuie să ne uităm, să eliminăm inechitățile și, odată ce ai o formulă de calcul care elimină astfel de probleme, poți crește pensiile fără probleme”, a mai adăugat Vîlceanu.

”Putem crește pensiile și cu 20%, dar doar dacă ne permitem. Pur și simplu cred că bugetul României atât a putut în acest an, 10%”, a concluzionat ministrul.

Citește și: George Simion vrea NAȚIONALIZARE. Schimb de replici la B1TV. Silviu Mănăstire: Credeam că sunteți anticomunist

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel