Viktor Orban, mesaj pentru români

Premierul ungar Viktor Orban este de părere că se poate găsi "o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) plus România, care să ducă în final la creșterea nivelului de trai, a nivelului de securitate și la îmbunătățirea perspectivelor și pentru românii din România", transmite MTI.

"Vom lăsa deschisă această ușă", s-a angajat șeful guvernului de la Budapesta, într-un interviu acordat ziarului de limbă maghiară Bihari Naplo din Oradea, citat miercuri de agenția ungară de presă.

Potrivit lui Orban, "polonezii, cehii, ungurii și slovacii vor înregistra cu siguranță succese serioase împreună și pot fi adăugați aici și slovenii". "Va trebui să reglementăm mai întâi unele aspecte cu croații. Sârbii vor clar să adere la povestea de succes central-europeană. Este evident că etnicii maghiari din România au un rol în această evoluție", a menționat premierul ungar.

"Depinde de români să decidă dacă se alătură poveștii de succes central-europene în cooperare cu ungurii, lansând proiecte economice comune și stabilind obiective", a mai subliniat Orban în acest context.

În același timp, prim-ministrul ungar a precizat că este misiunea guvernului de la Budapesta să apere interesele minorităților maghiare în cadrul forumurilor internaționale și al relațiilor bilaterale, evocând redeschiderea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș ca problemă concretă ce trebuie rezolvată, precum și accelerarea restituirii proprietăților bisericești naționalizate, care în momentul de față decurge în opinia sa "în pas de melc". Politica Ungariei față de minoritățile etnice din străinătate nu trebuie să se limiteze la apărarea drepturilor acestora, a adăugat el.

Teodor Meleșcanu Invitat la DCNews Live, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a declarat că România nu dorește cooperarea cu grupul de la Vișegrad și nu aderarea, așa cum au titrat unele publicații. 

Știrea o puteți CITI AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel