Victor Ponta poate să-și reia funcția imediat. Ce spune Constituția

Premierul Victor Ponta a revenit, miercuri, la Palatul Victoria. Potrivit Constituției, premierul poate să-și reia funcția imediat, fără ca președintele Klaus Iohannis să mai emită vreun decret, așa cum se speculează în acest moment.

Speculațiile pe tema unui decret al președintelui Klaus Iohannis pentru reluarea mandatului de către Victor Ponta sunt neserioase și sunt în măsura de a provoca un nou conflict.

"Constituția României, art. 107, alin 3, teza finală este clară: interimatul pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor încetează dacă primul ministru își reia activitatea în Guvern", a declarat Sergiu Andon pentru RTV.

Citește și: Ponta s-a întors la Palatul Victoria. Foto

Ce spune Constituția

ARTICOLUL 106
Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

Primul-ministru ARTICOLUL 107

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel