Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, dezaprobă semnarea de către autorităţile din România a acordului comercial anti-piraterie şi contrafacere (ACTA), considerând că drepturile omului sunt violate, potrivit unui comunicat transmis redacției.
”Prim-vicepreşedintele Partidului Verde, Antonio Momoc, dr. în sociologie şi cercetător postdoctoral în noile tehnologii ale comunicării apreciază că “deşi legiuitorul poate avea o intenţie bună, drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. Legiuitorul îşi doreşte în esenţă să protejeze utilizatorii de bună credinţă de fenomenul pirateriei, dar în democraţiile fragile, cum este România, această intenţie poate fi utilizată împotriva utilizatorilor oneşti care, prin acest acord, pot fi supuşi unui control de tip Big Brother! Angajamentul României înseamnă asumarea implementării unor legi de control al conţinutului internetului şi de monitorizare a utilizatorilor de internet. Specialistul în comunicare online şi vicepreşedinte al organizaţiei PV Piteşti, Andrei Dumitrică, consideră că “acest control ne aminteşte de ideologia fascistă şi nicidecum de un regim democratic unde cenzura nu poate fi tolerată. Monitorizarea utilizatorilor înseamnă să loveşti în libera exprimare, în intimitatea şi în viaţa privată a cetăţenilor”, se arată în comunicat.
Reprezentanții Partidului Verde apreciază ca revoltător faptul că majoritatea parlamentarilor au aflat din mass-media despre ACTA, fără a exista o dezbatere în Parlament sau o dezbatere publică.
”Este inadmisibil ca într-un stat democrat, sub pretextul protejării drepturilor de autor, fiecare reţea de internet (de cablu sau mobilă) să fie obligată să monitorizeze în permanenţă nu numai istoricul de navigare al fiecarui abonat de internet, dar şi conţinutul accesat. Mai mult, operatorul de telecomunicaţii va trebui să pună la dispoziţia oricărui producător de conţinut aceste informaţii, în baza unei simple cereri. În prezent, aşa cum este firesc într-un regim democratic, şi în România traficul online şi continutul accesat de un utilizator se pot monitoriza numai în baza unui mandat judecătoresc şi numai de către instituţii ale statului abilitate în acest sens”, consideră semnatarii documentului.
” Atragem atenţia că verificarea permanentă a tuturor utilizatorilor de internet nu numai că va creşte costurile serviciului de internet (monitorizarea presupune achiziţionarea şi întreţinerea unor echipamente noi), dar va creea şi posibilitatea unor abuzuri asupra oamenilor greu de imaginat într-o ţară care se pretinde liberă”, atrage atenția Partidul Verde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu