Venezuela și Columbia și-au reînnoit relațiile diplomatice, rupte de 3 ani

Ploile abundente au produs viituri care au ucis șapte persoane în Venezuela/ Foto: Pixabay, de GRAPHICAL
Ploile abundente au produs viituri care au ucis șapte persoane în Venezuela/ Foto: Pixabay, de GRAPHICAL

Venezuela și Columbia își reînnoiesc relațiile diplomatice, rupte de 3 ani.

Venezuela şi Columbia şi-au reînnoit oficial relaţiile diplomatice, rupte de trei ani, transmite Agerpres. S-a întâmplat odată cu sosirea duminică la Caracas a ambasadorului columbian desemnat de noul preşedinte Gustavo Petro, relatează AFP.

"Relaţiile cu Venezuela nu ar fi trebuit niciodată rupte, suntem fraţi şi o linie imaginară nu ne poate despărţi", a scris ambasadorul Armando Benedetti pe Twitter.

Potrivit diplomatului, peste opt milioane de columbieni trăiesc din comerţul bilateral cu Venezuela. Unul dintre obiectivele acestei decizii este restabilirea relaţiilor comerciale dintre cele două ţări. Venezuela şi Columbia şi-au anunţat pe 11 august intenţia de a face schimb de ambasadori.

Pe lângă schimbul de ambasadori, procesul de normalizare prevede redeschiderea completă a graniţei de peste 2.000 km care separă cele două ţări, complet închisă vehiculelor din 2015 şi redeschisă doar pietonilor de la sfârşitul anului 2021.

Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga al Columbiei

Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, a depus jurământul la începutul lunii august, la Bogot, a în faţa a sute de mii de persoane.

Gustavo Petro îi urmează nepopularului preşedinte Ivan Duque (2018-2022) pentru un mandat de patru ani pe care îl începe cu sprijinul unei majorităţi de stânga în Congres. Vezi mai mult AICI.

Venezuela, țara în care benzina costă doar 0,10 Ron pe litru. Toate țările au acces la aceleași prețuri la petrol pe piețele internaționale, diferența e făcută de taxele impuse

Din punct de vedere economic și politic, de la nivel local până la nivel internațional, prețul carburanților joacă un rol important în viața de zi cu zi. Acest rol este deosebit de important pentru industria transporturilor. Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai ieftine prețuri în funcție de țară?

Venezuela, deși în general este o națiune destul de săracă, este bogată în rezerve de petrol și combustibili fosili și folosește această bogăție specială pentru a oferi poporului benzină practic gratuită. Da, este ciudat și de neconceput pentru europeni și nu numai să gândească așa, dar este adevărat. Din punct de vedere tehnic, prețul unui litru de benzina exprimat in USD la data de 13 iunie 2022 la pompele venezuelene era de 0,022 USD, ceea ce înseamnă cam 0,10 Ron pe litru. Sună exact ca într-un vis păcătos al oricărui proprietar de mașină.

Țara nord-africană bogată în petrol, Libia, se află pe locul 2 când vine vorba de combustibil ieftin. În prezent, un litru de combustibil costă doar 0,031 USD, adică 0,15 bani românești pentru un litru de benzină.

O altă țară bogată în petrol. În mod logic, țările cu cele mai multe rezerve de petrol plătesc cel mai puțin. Iranienii, cu rezerve uriașe de petrol, percep 0,053 usd pe litru de benzină, adică aproximativ 0,25 Ron pe litru de benzină. Conform Global Petrol Prices în data de 13 iunie 2022 prețul mediu al benzinei în întreaga lume era de 1,44 USD pe litru. Cu toate acestea, există diferențe substanțiale în aceste prețuri între țări. Ca regulă generală, țările mai bogate au prețuri mai mari, în timp ce țările mai sărace și țările care produc și exportă petrol au prețuri semnificativ mai mici. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel