Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga al Columbiei, a depus jurământul - Video

Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga al Columbiei, a depus jurământul - Captură video Gustavo Petro Twitter
Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga al Columbiei, a depus jurământul - Captură video Gustavo Petro Twitter

Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, a depus jurământul duminică la Bogota în faţa a sute de mii de persoane, transmite luni AFP.

Gustavo Petro îi urmează nepopularului preşedinte Ivan Duque (2018-2022) pentru un mandat de patru ani pe care îl începe cu sprijinul unei majorităţi de stânga în Congres.

Ce a cerut în discursul său de inaugurare

Noul preşedinte al Columbiei a cerut în discursul său de inaugurare încetarea războiului împotriva drogurilor, care a eşuat, şi trecerea la o politică de prevenire a consumului de droguri în ţările dezvoltate.

'Este timpul să avem o nouă convenţie internaţională care să accepte că războiul împotriva drogurilor a eşuat', a spus liderul de stânga al ţării care este cel mai mare producător de cocaină din lume.

VIDEO 

Gustavo Petro a propus duminică beneficii legale grupărilor armate care operează în Columbia dacă vor cădea la pace

'Facem apel la (...) toate grupările armate să lase armele în negura trecutului. Să accepte beneficii legale în schimbul păcii şi în schimbul încetării definitive a violenţei', a declarat primul preşedinte de stânga al Columbiei. Columbia, condusă mult timp de o elită conservatoare, se plasează astfel pe o traiectorie comună altor ţări din America Latină care se confruntă cu un viraj la stânga.

'Jur în faţa lui Dumnezeu şi promit poporului să respect cu fidelitate Constituţia şi legile Columbiei', a declarat în timpul ceremoniei de învestitură fostul senator şi fost luptător de gherilă în vârstă de 62 de ani, care a promis transformări radicale, în special în ceea ce priveşte mediul şi lupta împotriva inegalităţilor mari şi a violenţei legate de traficul de droguri.

Gustavo Petro a depus jurământul în Piaţa Bolivar din capitală în faţa unui număr important de invitaţi internaţionali şi a unei mulţimi uriaşe

Gustavo Petro, care a părăsit rebeliunea armată în urmă cu trei decenii, a depus jurământul în Piaţa Bolivar din capitală în faţa unui număr important de invitaţi internaţionali şi a unei mulţimi uriaşe.

'Primul guvern, care, sperăm noi, va fi un guvern al păcii, este pe cale să înceapă. Sperăm că va putea aduce în Columbia ceea ce nu a avut de secole, şi anume linişte şi pace', declarase sâmbătă Petro la Bogota, în timpul unei prime ceremonii de prezentare în faţa populaţiei indigene, afro-columbiene şi a fermierilor.

Fostul lider al opoziţiei timp de două decenii îşi preia funcţia cu planuri de reforme care au trezit aşteptări mari în rândul susţinătorilor săi după victoria electorală din 19 iunie.

Ecologista Francia Marquez, în vârstă de 40 de ani, a depus jurământul în calitate de vicepreşedintă

Alături de el, ecologista Francia Marquez, în vârstă de 40 de ani, a depus jurământul în calitate de vicepreşedintă, prima de origine afro-columbiană, a unei naţiuni care a fost condusă istoric de elitele bărbaţilor albi.

Gustavo Petro porneşte de la o 'poziţie de invidiat, cu o largă majoritate în parlament şi se bucură, la nivelul străzii, de un sprijin pe care niciun guvern nu l-a avut în ultimii ani', a estimat expertul Jorge Restrepo de la Centrul de Resurse pentru Analiza Conflictelor (Cerac), notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel