Urmărește emisiunea live


Vești bune pentru pensionari!

Senatul a adoptat miercuri, 25 februarie, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea articolelor 55 şi 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice astfel încât, de reducerea vârstei standard de pensionare să beneficieze și persoanele care au desfășurat activități în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de 6 ani.

Potrivit expunerii de motive, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 380/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice s-a reglementat încadrarea în condiții speciale a activităților desfășurate, anterior datei de 1 ianuarie 2001, în grupa I de muncă, ceea ce a condus la reducerea corespunzătoare a vârstei standard de pensionare, dar numai pentru persoanele care au lucrat în aceste condiții cel puțin 6 ani.

Tot miercuri, Senatul a adoptat o propunere legislativă inițiată de senatorul PSD Liviu Pop, pentru completarea art. 170 din Legea nr. 263/2010 cu un nou alineat astfel încât, de indicele de corecție să beneficieze la data transformării pensiei în pensie pentru limită de vârstă și persoanele care s-au înscris la pensie de invaliditate anterior intrării în vigoare a legii.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 109 voturi "pentru" și unul "împotrivă".

Conform expunerii de motive, prin intrarea în vigoare a art. 170 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice s-a reglementat acordarea indicelui de corecție pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a legii, aplicându-se un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial brut realizat și valoarea unui punct de pensie la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației pe anul 2011. În alin. (3) al art. 170 se prevede că indicele de corecție se aplică o singură dată, la înscrierea inițială la pensie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel