Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, a demisionat. Tensiuni la vârful sistemului sanitar

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, şi-a înaintat demisia primului ministru. Ciurchea a refuzat să facă vreun comentariu, precizând pentru presă că a luat decizia din motive personale.

Demisia șefului CNAS vine într-un moment critic: unele sindicate din Sănătate au declanșat o grevă japoneză, medicii de familie au contestat Contractul Cadru propus de CNAS, care trebuia semnat pânî în luna aprilie, producătorii de medicamente contestă noile norme de preț impuse de stat.

Este cel mai probabil ca demisia lui Vasile Ciurchea să fie rezultatul disputelor cu Ministerul Sănătății. De la revenirea în fruntea CNAS, Ciurchea s-a arătat intransigent în ceea ce privește controlul bugetului Casei și nu a cedat presiunilor de amânare a introducerii cardului de sănătate. Aflat într-o criză de imagine, după scandalul bebelușilor din Argeș, și puternic presat din Parlament, este posibil ca ministrul Sănătății să fi cerut concesii, în negocierile cu sindicatele și patronatele din sistemul sanitar.

Președintele CNAS are o poziție autonomă, fiind numit de premier și aflându-se doar ”în coordonarea” Ministerului Sănătății ( nu este subordonat ministrului). Contractul Cadru se promovează însă prin hotărâre de guvern, fiind necesară susținerea Ministerului Sănătății.

Vasile Ciurchea era la conducerea CNAS din iunie 2014, fiind numit în funcţie prin decizie a premierului de atunci, Victor Ponta. În decizia de numire în funcţie se arăta că Vasile Ciurchea va fi membru în Consiliul de Administraţie al CNAS până la expirarea mandatului, în 17 iunie 2017 şi va exercita şi funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Ciurchea a mai fost preşedinte al CNAS şi din februarie 2007 până în ianuarie 2009, când a fost înlocuit de Irinel Popescu, prin decizie luată de premierul de atunci, Emil Boc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel