USR inițiază o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Florin Iordache

Uniunea Salvaţi România (USR) va iniţia o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Florin Iordache, informează, joi, un comunicat al formaţiunii.

Potrivit sursei citate, USR va înainta şi un memoriu Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care va arăta de ce proiectele celor două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal "urmăresc interesele unor persoane care deţin sau au deţinut funcţii publice şi nu pe cele ale societăţii, care are nevoie de limitarea fenomenului corupţiei".

"USR consideră inacceptabilă promovarea de către Ministerul Justiţiei a celor două proiecte de ordonanţe de urgenţă care legiferează în domenii fundamentale pentru statul de drept şi consideră că Ministerul Justiţiei a eşuat în încercarea de a justifica urgenţa reglementării cuprinse în cele două proiecte. Atât Constituţia, cât şi Legea 546/2002 stabilesc ca for competent pentru discutarea aspectelor legate de graţierea colectivă Parlamentul. Este clar că până acum toate legislaturile au considerat acest demers de clemenţă ca fiind de competenţa Parlamentului, organ reprezentativ suprem al poporului român", se menţionează în comunicatul citat, potrivit Agerpres.

[citeste si]

De asemenea, în ceea ce priveşte caracterul de urgenţă, USR susţine că "nu există iminenţa unui demers CEDO" iar PSD a avut majoritate şi în mandatele anterioare şi nu a rezolvat "situaţia dramatică din penitenciare".

Potrivit USR, urgenţa nu se justifică nici în cazul proiectului de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Democratic este ca modificarea celor două Coduri să fie lăsată Parlamentului, "oferind posibilitatea exprimării unor poziţii avizate din partea tuturor organismelor implicate în procesul de justiţie, a partidelor, a mediului academic şi din partea societăţii civile", adaugă sursa citată.

"Considerăm că ne aflăm în faţa unei insolite amnistii operate prin dezincriminarea unor fapte. Considerăm că nu se justifică sub nicio formă interesul pentru dezincriminarea unor fapte care au fost considerate încă de la Codul penal din 1936 (art. 242 Neglijenţă în funcţiuni (1)), drept periculoase social şi că a lipsit complet o argumentaţie de fond privind aceste subiecte. Având în vedere realitatea societăţii româneşti din punct de vedere penal în ultimii ani, considerăm că demersul actual este unul care urmăreşte strict salvarea de la răspundere penală a membrilor de partid şi a apropiaţilor lor, prin cvasi-eliminarea din sfera penală a infracţiunilor de serviciu, fapt care va duce la degradarea funcţionării statului şi la multe fapte care vor prejudicia grav cetăţenii în raporturile lor cu statul şi vor genera corupţie", se precizează în comunicatul USR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel