UNPR va iniția programul național "Prima fermă"

Parlamentarii Uniunii Naționale pentru Progresul României vor iniția programul național "Prima fermă", program care va veni în sprijinul Guvernului, a anunțat marți, într-o conferință de presă, deputatul Valeriu Steriu.

"În 25 martie a fost lansat, de către Guvern, noul PNDR. Practic, s-au pus la dispoziția fermierilor sume de 205 milioane de euro pe mai multe axe. Printre acestea se distinge în mod special proiectul de încurajare pentru tinerii fermieri. Sunt 111 milioane de euro care vor pleca, până la sfârșitul lunii octombrie, pentru a încuraja tinerii fermieri să-și pornească proiecte. Faptul că după trei săptămâni interesul este relativ scăzut, poate și pentru că nu a fost suficient de bine comunicat către aceștia, inițiem la nivelul partidului nostru, prin parlamentari, dorim să sprijinim Guvernul și să propunem un set de măsuri în vederea dezvoltării unui proiect denumit "Prima fermă". Deci, așa cum avem "Prima casă", cum avem "Prima mașină", este cred momentul să ne gândim foarte serios la ceea ce se întâmplă în agricultura din România", a subliniat Valeriu Steriu.

Potrivit acestuia, există probleme mari legate de structură, în condițiile în care cifrele spun că peste 37% dintre fermieri sunt mai vârstnici de 65 de ani, că există 3,8 milioane de exploatații, iar 74% din terenul lucrat în România se lucrează pe suprafețe mai mici de 2 hectare.

"Ne dăm seama că sunt niște probleme mari legate de structură. Avem acești bani, e păcat să-i risipim, este păcat să nu-i folosim într-un mod constructiv. Și atunci ne propunem ca, împreună cu băncile, dar și cu instituțiile financiare nebancare, pentru că sincer acestea au fost mult mai prezente în viața agricolă în ultimii ani (...), să sprijinim achiziția de terenuri. Fondurile de garantare vin alături de bănci să ofere garanția necesară tinerilor fermieri. Agenția pentru finanțarea investițiilor rurale, cea care derulează banii în subordinea Ministerului Agriculturii, este cea care a lansat acest PNDR actual și care are monitorizarea depunerii de proiecte. (...) Această birocrație generează în final riscul foarte mare pentru a cădea pe lângă, o eroare se poate petrece, și ceea ce înseamnă astăzi supraveghere a fondurilor europene mai degrabă descurajează utilizarea acestora. Tocmai de aceea susținem nevoia unuia astfel de proiect. 'Prima fermă' trebuie să fie un proiect național prin care să vedem poate în primul an câteva sute, poate chiar mii de tineri pornind o activitate care în doi sau în trei ani va fi cu siguranță o activitate care va contribui semnificativ la Produsul Intern Brut", a mai spus deputatul UNPR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel