Uniunea Europeană, pregătită să renunțe la gazele din Rusia dacă Moscova decide să atace Ucraina

Uniunea Europeană, pregătită să renunțe la gazele din Rusia dacă Moscova decide să atace Ucraina  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Uniunea Europeană, pregătită să renunțe la gazele din Rusia dacă Moscova decide să atace Ucraina / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Uniunea Europeană pregătește sancțiuni puternice în cazul în care Federația Rusă atacă Ucraina.

Uniunea Europeană are în vedere pedeapsă fără precedent care va fi impusă aproape imediat și în comun cu Washington și Londra pentru a devasta economia rusă în cazul în care Kremlinul decide să atace Ucraina, notează El Pais.

Uniunea Europeană a negociat în secret o serie fără precedent de sancțiuni cu care să lovească Rusia dacă președintele acesteia, Vladimir Putin, decide să invadeze Ucraina. Represaliile urmează sa fie adoptate aproape imediat și în deplin acord cu Washington si Londra in eventualitatea atacului. Pedeapsa, potrivit unor surse comunitare, ar varia de la suspendarea oricărui tip de cooperare economică cu Moscova până la o tăiere drastică a relațiilor comerciale, inclusiv importul de petrol și gaze rusești. Lovitura așteptată este de o asemenea amploare încât, potrivit acelorași surse, Bruxelles-ul a pregătit și planuri de urgență pentru a atenua daunele pe care inevitabil le-ar suferi și economia europeană.

Planul va fi discutat astăzi în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE, reuniți la Bruxelles sub președinția lui Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politica externă. La numire va fi prezent prin videoconferință Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

„Participarea lui Blinken arată unitatea comunității internaționale în fața atitudinii Rusiei și coordonarea strânsă dintre aliați”, spune o sursă diplomată europeană.

Europa are în vedere renunțarea la gazul rusesc

Obiectivul întâlnirii de luni „nu este adoptarea unor sancțiuni specifice, ci stabilirea scenariilor și a reacțiilor pe care le-ar provoca fiecare dintre ele”, spune un alt diplomat european. Surse comunitare exclud să facă publice eventualele represalii. Totuși, ei spun că un nou atac asupra Ucrainei „ar provoca un răspuns egal cu cea mai mare provocare de securitate cu care se confruntă Europa de la sfârșitul Războiului Rece”.

Printre măsurile luate în considerare se numără închiderea completă a piețelor europene de capital pentru companiile și instituțiile financiare ruse și restricțiile privind exportul de materiale sau servicii esențiale pentru sectoare cheie ale economiei ruse, precum energia, mineritul sau industria grea.

De asemenea, în cele din urmă, ruperea legăturilor financiare cu economia rusă, care ar lăsa Moscova izolată de piața financiară mondială. SUA chiar păreau dispuse să întrerupă accesul Rusiei la sistemul de tranzacții financiare SWIFT (sistemul de mesagerie electronică prin care sunt procesate marea majoritate a transferurilor bancare), dar consensul necesar pentru o astfel de măsură nu este încă avut în vedere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel