Uniunea Europeană-pregătiri de război, inclusiv cu forțe terestre

UE pregătește o campanie militară, care ar implica trupe terestre pentru prima oară în istoria Uniunii.  Un plan strategic al acestei misiuni a fost publicat, în exclusivitate, de ziarul britanic The Guardian. Trupe europene ar putea fi desfășurate în Libia, pentru a lupta împotriva rețelelor de imigrație ilegală în Europa. 

Campania aeriană și terestră planificată la Bruxelles are susținerea ONU, scrie Guardian, dar trebuie extinsă la nivel terestru pentru a fi eficientă. Autoritățile au în vedere operațiuni la sol, iar strategia va fi avizată de miniștrii de Externe ai statelor membre și va fi supusă aprobării Consiliului European, în iunie.

“Operațiunile din Libia necesită capabilități aeriene, navale și terestre, susține The Guardian. Acestea pot include colectarea de informații, supravegherea teritoriului, patrulare, desant, capacități de distrugere aeriană, navală și terestră, inclusiv unități speciale care acționează la sol”.

Pentru interceptarea traficanților de persoane ar putea fi nevoie de acțiuni de-a lungul coastei libiene, în porturi sau pe mare.

Ipoteza unei intervenții terestre, negată la Bruxelles

Diplomați de rang înalt de la Bruxelles au negat ipoteza unei prezențe militare la sol, în Libia, dar ziarul citat susține că operațiunile prevăzute în draftul strategiei implică prezența unităților militare terestre, pe teritoriul libian.

Comisia Europeană i-a cerut Înaltului Reprezentant al UE pentru Relații Externe, Federica Moderini, în urmă cu trei săptămâni, propuneri pentru o intervenție militară care să destructureze rețelele de imigrație ilegală. Conform britanicilor, Moderini încearcă să obțină un vot de sprijin în Consiliul de Securitate,  unde  Rusia ar putea avea obiecții legate de o intervenție în Libia. Moderini s-a deplasat în China, săptămâna trecută, scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel