Urmărește emisiunea live


Ungaria: O înregistrare audio dă o lovitură speranţelor opoziţiei de a cuceri primăria Budapestei

Speranţele opoziţiei de stânga de a detrona formaţiunea guvernamentală Fidesz de la conducerea primăriei capitalei Budapesta au suferit o lovitură joi, după scurgerea în presă a unei convorbiri înregistrate în care candidatul opoziţiei la acest post, Gergely Karacsony, discută despre disputele care divizează stânga, relatează Reuters şi MTI.

Disputele din interiorul opoziţiei au reprezentat un factor important în victoriile covârşitoare obţinute începând din 2010 de premierul şi liderul Fidesz (dreapta) Viktor Orban, la scrutinurile naţionale, municipale şi europene din Ungaria.

Deşi conform celor mai recente sondaje actualul primar al Budapestei, Istvan Tarlos, susţinut de Fidesz, se îndreaptă spre un nou mandat la alegerile din 13 octombrie, un triumf al lui Karacsony ar reprezenta pentru opoziţia fragmentată a Ungariei o primă bătălie câştigată de la instalarea la putere a Fidesz, notează Reuters.

Într-o înregistrare audio de 3 minute şi jumătate postată pe siteul 444.hu, Karacsony, copreşedinte al mişcării Dialog pentru Ungaria (Parbeszed Magyarorszagert, PM) este auzit vorbind despre lupte pentru putere şi comploturi de corupţie în tabăra socialistă, dar şi despre limitele puterii sale de negociere la Budapesta. El mai spune, între altele, că nu se poate întoarce la primăria districtului XIV al Budapestei, unde a fost ales în 2014, pentru că ar fi "îngropat".

Karacsony, care a confirmat autenticitatea înregistrării, dar susţine că nu-şi mai aduce aminte cu cine vorbea, mai este auzit spunând că Csaba Toth, liderul filialei Partidului Socialist din districtul XIV, a proferat multiple ameninţări la adresa familiei sale. El mai afirmă, referindu-se la primăria districtului XIV, că doar un politician socialist îi poate ţine în frâu pe consilierii socialişti şi îl critică pe un candidat anterior al opoziţiei din acest district, declarând că "ar fi pierdut în două minute şi totul s-ar fura în spatele lui".

Gergely Karacsony a comentat într-o postare pe Facebook că înregistrarea a fost "măsluită" şi a fost făcută cu "metode ale serviciilor secrete", reprezentând o încercare de intimidare din partea Fidesz.

"Orice atac ne întăreşte alianţa şi pe mine personal", a conchis politicianul, susţinut de cinci formaţiuni de stânga, între care Partidul Socialist şi Coaliţia democratică a fostului premier Ferenc Gyurcsany.

Un sondaj realizat de institutul Zavecz, publicat de site-ul de ştiri 24.hu a indicat că pentru Karacsony înclină să voteze 33% dintre alegătorii din Budapesta, iar pentru Tarlos 38%. Un alt sondaj realizat de Nezopont a estimat că decalajul dintre cei doi este mai mare, 43% pentru Tarlos (71 de ani) şi 29% pentru Karacsony (44 de ani).

Întrebat joi la o conferinţă de presă dacă înregistrarea serveşte intereselor Fidesz înaintea alegerilor municipale, şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, a pus difuzarea acesteia pe seama certurilor din interiorul opoziţiei de stânga.

"La stânga e ca în mafie, iar Gergely Karacsony face parte din toate acestea", a conchis Gulyas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel